Nyheter

Försäkringskassan stänger av tandläkare

Media rapporterar om försäkringskassans beslut att stänga av företaget My Dentist från möjligheten att ge patienter det statliga tandvårdsstödet. Företaget själv anser att beslutet är oproportionellt gentemot de felaktigheter som gjorts, men försäkringskassan menar att det är viktigt att förebygga fusk med statliga medel. 

Läs mer »

Ny undersökningsmetod - skanna tänderna

Skanner som fotograferar av tänderna kan bli ett nytt effektivt verktyg i tandvården. Det handlar om 3-D-teknik som kan läsa av kariesfrekvensen, emaljens tjocklek och hur långt demineraliseringen hunnit i emaljen respektive dentinet. Tandläkaren är bäst lämpad att använda apparaten, men även andra personer kan skanna av munhålan. Därmed behöver patienten inte komma till tandläkaren för denna första undersökning. 

Läs mer »

Läs gärna din tandvårdsjournal

Man har nästan alltid rätt att läsa sin patientjournal. Tandvårdsjournalen skall finnas hos din tandvårdsmottagning. Man har dessutom rätt att få en avskrift eller kopia av journalen. I flera regioner finns den även att läsa via nätet.

Läs mer »

Selen minskar åldrandet

Selen har många viktiga egenskaper i kroppens biokemi. Relativt nytt är att selen kan minska åldrandet, vilket det finns en artikel om i senaste Tf-bladet. Selen är också viktigt för avgiftningen, hjärtat och sköldkörteln. Selen binder tungmetaller som kvicksicksilver och arsenik. Selentillskott har Tandhälsoförbundet rekommenderat sedan 1980-talet. 

Läs mer »

Säker borttagning av amalgam

Fortsatt har alltför många människor amalgam i tänderna. Kvicksilverånga frigörs ständigt från fyllningarna och personer med genetiskt dålig avgiftning ackumulerar kvicksilver i kroppens olika organ. Vissa personer kan också vara allergiska mot sina fyllningar. En del blir allvarligt sjuka och behöver byta ut sitt amalgam mot mindre giftigt material.

Läs mer »

Orsak till störningar i emaljen? Näringsbrister?

Störningar i emaljen kan bero på ökad risk för karies, missfärgning och nednötning av tänderna. Miljöfaktorer är viktiga orsaker, vilket gör det möjligt att undvika sådana problem. Kosten har stor betydelse, vilket tas upp i en nyligen publicerad forskningsrapport i danska Tandlægebladet.

Läs mer »

Sida 3 av 665 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)