Nyheter

Levern avgiftar och genererar nya celler

Levern är ett av våra viktigaste organ. Den arbetar hela tiden med att avgifta kroppen och sannolikt förstörs eller skadas en del celler. Därför har levern en unik förmåga att reparera sig själv och cellerna byts hela tiden ut. Det gör att man kan ta bort en del av levern utan att den förstörs, men viktigast av allt den håller sig ung länge och orkar med att avgifta kroppen långt upp i åren.

Läs mer »

Magnesiumbrist vanligt

Magnesium är nödvändigt och har många olika funktioner i kroppen. Ben och tänder är bland annat byggda av magnesium och vi har minst 300 olika enzymatiska reaktioner som är beroende av magnesium. Magnesium är också antagonist till kalcium, vilket också har stor betydelse för olika kroppsfunktioner. Hjärtproblem kan bero på magnesiumbrist. 

Läs mer »

Barntandvården vill förebygga rädsla

Olika metoder finns inom barntandvården för att förebygga senare tandvårdsrädsla. Tyvärr har olika forskare använt lite olika metoder varför det är svårt att jämföra. En del slutsatser kan dock dras. I Sverige används ofta Tell-Show-Do-metoden (TSD). Nu finns även en del forskning om hur man kan använda virtual reality för att distrahera barnen vid behandlingen som också verkar lovande. Diskussion saknas dock om vilka metoder som är lämpliga att använda på barn. 

Läs mer »

Tandinfektioner livsfarliga

Tandinfektioner är inte att leka med och detsamma gäller infektioner i tandköttet som senare kan leda till tandlossning. Bakterierna kan sprida sig till blodet och orsaka sepsis (blodförgiftning). I mindre allvarliga fall kan bakterierna spridas till hjärtklaffarna eller orsaka infarkter med mera. Både modern och äldre forskning visar att många sjukdomar har sin orsak i munhålan. Ändå tar tandläkare inte infektioner på allvar, vilket exemplet Expressen skriver om visar.

Läs mer »

För låg produktion av sköldkörtelhormon

Sköldkörtelproblem är vanligt åtminstone bland älder personer och särskilt bland kvinnor. Levaxin är det vanliga läkemedlet, men det hjälper knappt hälften av alla drabbade. Då kan man undra var felet finns?

Läs mer »

Alla blir inte friska efter infektioner

Ett stort problem för många tandvårdsskadade är att deras symtom inte tas på allvar. Många blir betraktade som inbillningssjuka eller psykiskt sjuka. Forskning om covid-19 har delvis ändrat synsättet och nu kan vi se att mer forskning kommit igång om bland annat utmattningssyndrom liksom andra symtom som kan hänga i länge efter en infektion. Kan forskarna vara något på spåret som kan hjälpa tandvårdsskadade?

Läs mer »

Sida 3 av 589 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)