Nyheter
Levern avgiftar och genererar nya celler
- Forskning
- Hälsa

Levern är ett av våra viktigaste organ. Den arbetar hela tiden med att avgifta kroppen och sannolikt förstörs eller skadas en del celler. Därför har levern en unik förmåga att reparera sig själv och cellerna byts hela tiden ut. Det gör att man kan ta bort en del av levern utan att den förstörs, men viktigast av allt den håller sig ung länge och orkar med att avgifta kroppen långt upp i åren.
Magnesiumbrist vanligt
- Hälsa

Magnesium är nödvändigt och har många olika funktioner i kroppen. Ben och tänder är bland annat byggda av magnesium och vi har minst 300 olika enzymatiska reaktioner som är beroende av magnesium. Magnesium är också antagonist till kalcium, vilket också har stor betydelse för olika kroppsfunktioner. Hjärtproblem kan bero på magnesiumbrist.
Barntandvården vill förebygga rädsla
- Hälsa

Olika metoder finns inom barntandvården för att förebygga senare tandvårdsrädsla. Tyvärr har olika forskare använt lite olika metoder varför det är svårt att jämföra. En del slutsatser kan dock dras. I Sverige används ofta Tell-Show-Do-metoden (TSD). Nu finns även en del forskning om hur man kan använda virtual reality för att distrahera barnen vid behandlingen som också verkar lovande. Diskussion saknas dock om vilka metoder som är lämpliga att använda på barn.
Tandinfektioner livsfarliga
- Hälsa

Tandinfektioner är inte att leka med och detsamma gäller infektioner i tandköttet som senare kan leda till tandlossning. Bakterierna kan sprida sig till blodet och orsaka sepsis (blodförgiftning). I mindre allvarliga fall kan bakterierna spridas till hjärtklaffarna eller orsaka infarkter med mera. Både modern och äldre forskning visar att många sjukdomar har sin orsak i munhålan. Ändå tar tandläkare inte infektioner på allvar, vilket exemplet Expressen skriver om visar.
För låg produktion av sköldkörtelhormon
- Hälsa

Sköldkörtelproblem är vanligt åtminstone bland älder personer och särskilt bland kvinnor. Levaxin är det vanliga läkemedlet, men det hjälper knappt hälften av alla drabbade. Då kan man undra var felet finns?
Alla blir inte friska efter infektioner
- Hälsa

Ett stort problem för många tandvårdsskadade är att deras symtom inte tas på allvar. Många blir betraktade som inbillningssjuka eller psykiskt sjuka. Forskning om covid-19 har delvis ändrat synsättet och nu kan vi se att mer forskning kommit igång om bland annat utmattningssyndrom liksom andra symtom som kan hänga i länge efter en infektion. Kan forskarna vara något på spåret som kan hjälpa tandvårdsskadade?