Nyheter

För tidigt födda barn har bra tänder

Mycket för tidigt födda barn har, enligt forskning vid Malmö Universitet, inte sämre tänder än normalt födda barn. Dock är risken för emaljdefekter större hos för tidigt födda barn liksom behov av tandställning. 

Läs mer »

En del blir sjuka av bröd

Ärftliga faktorer har betydelse för olika sjukdomar. Nu visar forskare att bröd kan vara riskfaktor för diabetes typ 2, men bara för vissa personer med speciell variant av en gen. Det handlar om förmågan att bryta ner stärkelse.

Läs mer »

Antal amalgamfyllningar och artrit

Flera vetenskapliga studier och fallrapporter tyder på att kvicksilver ökar risken för artrit. Nyligen har ytterligare en större studie visat på kopplingen mellan antal amalgamfyllningar och ökad risk för artrit.

Läs mer »

Diabetes och tandlossning

Diabetiker har högre risk för tandlossningssjukdom och det handlar om förhöjt blodsockervärde och ökat fasteglukosvärde. Forskning visar att om man kan hålla sina glukosvärden i schack så kan risken minska för tandlossning. Etablerat samarbete mellan läkare och tandläkare kan ha betydelse. 

Läs mer »

Gott Nytt År från Tandhälsoförbundet

Tandhälsoförbundet har länge drivit frågan om att tandvården ska vara del i hälso- och sjukvården och dess högkostnadsskydd.  Under 2021 har ansträngningarna ökat och fler organisationer och enskilda politiker är inne på samma linje. Vi har inte nått ända fram, men hoppas att det nya året ska föra med sig större framgångar. 

Läs mer »

Ozonterapi i tandvården behövs

Ozonterapi i tandvården är mycket intressant och viss forskning finns som visar möjligheterna. Ozon är känt för att döda bakterier, svampar och virus och därför kan man misstänka att det också kan ha effekt på munhälsan. God erfarenhet av ozon finns bland annat för att rensa bort bakterier med mera efter extraktioner och också för att behandla infektioner i käkbenet.

Läs mer »

Sida 3 av 569 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)