Nyheter

Infektioner i munhålan orsakar ohälsa

Bakterier i rotfyllda tänder eller inflammationer i tandkött eller käkben orsakar oxidativ stress. Det innebär att det bildas fria radikaler som kan förstöra eller hindra verkan av olika biokemiska processer, vilket leder till sjukdom. Den amerikanske hjärtläkaren Thomas Levy anser att oxidativ stress är orsak till många sjukdomar och att man behöver öka magnesium och C-vitaminintaget för att hindra allvarliga effekter på kroppen, eftersom dessa ämnen är antioxidanter minskar stressen. 

Läs mer »

Hur ersätta en borttagen tand?

Många frågar hur man ersätter en borttagen tand. Har man tagit bort en visdomstand eller tanden bredvid så behöver man inte göra något. Det går bra att tugga ändå. Andra tänder vill de flesta ersätta då man annars har en glugg som kanske syns när man pratar eller skrattar. Flera alternativ finns. Tänk dock på att det alltid ska vara metallfria material. 

Läs mer »

Jodbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Sköldkörteln har många viktiga funktioner och styr framför allt ämnesomsättningen och det finns också kopplingar till binjurarna och bildning av kortisol. Jod behövs på sköldkörtelns hormoner T4 och T3 och låga halter kan därför försämra bildningen av T4 och därmed få konsekvenser även för T3. För låga jodhalter kan alltså störa sköldkörtelns funktion. 

Läs mer »

Kolla priset på Tandpriskollen

Dyrt att gå till tandläkaren? Myndigheten TLV har upprättat och underhåller en hemsida som heter Tandpriskollen. I den kan man se vad olika tandläkare i den kommun där man bor tar för en specifik behandling. Kolla på tandpriskollen innan du går till tandläkaren. Om du inte har några större problem kan du gå till den billigaste tandläkaren. Andra som behöver tandläkare med specifika material vill förstås inte byta, men kanske kan man förhandla om priset hos tandläkaren. Se till att inte gå miste om några bidrag. 

Läs mer »

Näringsbrist försämrar sköldkörteln

Har man för lite vitaminer, mineraler och aminosyror kan det påverka sköldkörteln till att producera för lite hormoner eller för mycket. Näringsstatusen har alltså stor betydelse för sköldkörtelns funktion. Näringsterapeuter kan ofta hjälpa till att undersöka eventuella näringsobalanser.

Läs mer »

Allt svårare få bidrag till amalgamsanering

Norska biverkningsgruppen i Bergen har fått forskningsmedel för att undersöka om personer som misstänker att deras amalgamfyllningar gör dem sjuka förbättras efter borttagning av dessa. Slutsats forskarna drar är att amalgamsanering ger hälsoförbättringar. De pekar på den svenska modellen med bidrag för borttagning av amalgam som något även Norge borde införa. Dock har det i Sverige blivit allt svårare att få amalgamsanering på regionernas bekostnad enligt Tandvårdsförordningens 6 och 7 §§. Tf känner inte till en enda patient i Västra Götalandsregionen som fått amalgamsanering beviljad under de senaste åren för att ta ett exempel. 

Läs mer »

Sida 3 av 617 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)