Nyheter

Tandläkare bör uppmärksamma risk för sepsis

Sepsis eller blodförgiftning är ett allvarligt tillstånd som snabbt kan leda till döden. Anledningen till sepsis är bakterier som kommer in i blodet och därifrån sprids ut till kroppens olika organ. Bakterier kan tränga in i blodet från munhålan antingen beroende på en infektion exempelvis i en rotfylld tand eller via sprickor i tandköttet, via tungan eller kinden. 

Läs mer »

Ingen tandvårdssatsning i budgeten

Årets budgetproposition har redovisats utan några som helst satsningar på tandvården. Trots att vi alla vet att tandvården efter pandemin är eftersatt, trots dagens försämrade ekonomiska läge och trots att vi vet att andra sjukdomar kan följa i spåren av dålig tandhälsa. Inte nog med att satsningar uteblir, regeringen aviserar också att ta bort gratis tandvård för ungdomar mellan 19 och 23 år, vilket innebär att gratis barntandvård endast gäller till 19 år. 

Läs mer »

Hur fungerar Läkemedelsförsäkringen?

Läkemedelsförsäkringen bildades den 1 juli 1978 genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretagen i Sverige. Försäkringen innebär att de personer som drabbas av skador på grund av läkemedel kan få ersättning.

Läs mer »

Funktionsrättsbyrån

Funktionsrätt Sverige startade för mer än två år sedan ett projekt för att informera om rättigheter för funktionshindrade. Byrån har en jurist anställd och därför finns viss möjlighet att få goda juridiska råd. Funktionsrättsbyrån kan framför allt hjälpa till att hitta rätt i den byråkratiska djungeln.

Läs mer »

Reformering av högkostnadsskyddet i tandvården behövs

Att tandläkarbesök inte ska kosta mer än besök hos doktorn borde vara en självklarhet. Nu utlovar statsministern en utredning före årets slut. Innan valet ville alla partier utom moderaterna ha ett bättre högkostnadsskydd i tandvården. Är det moderaterna som bromsar?

Läs mer »

Hitta dolda inflammationer i käkbenet

Inflammationer i käkbenet kan ställa till stora problem och orsaka kroniska sjukdomar. Men de kan vara svåra att diagnostisera och syns vanligen inte på röntgen. Patientens berättelse är avgörande för om man misstänker inflammationer. Nu finns dock apparaten CaviTAU som med ultraljud kan urskilja inflammationer. 

Läs mer »

Sida 2 av 655 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)