Nyheter

Gravida bör minska exponeringen för fluorider

Fluorider används i tandvården för att förebygga karies. Problemet är att fluorider också kan vara toxiska till och med i halter som man kan få i sig naturligt via dricksvatten från fluorrika områden, flaskvatten och te. Foster är särskilt känsliga och gravida bör i möjligaste mån minska exponeringen för fluorider.

Läs mer »

Viruset apkoppor kan upptäckas i munhålan

Risken för att få apkoppor har planat ut och kanske blir det inte någon stor epidemi. Intressant är att omkring en fjärdedel som smittas av apkoppor får symtom i munhålan. Tandläkare borde därför kunna upptäcka dessa besvär hos sina patienter. Även patienten själv kan vara uppmärksam på symtomen från munhålan.   

Läs mer »

Inflammationer inuti käkbenet svårdiagnostiserade

 Svenska tandläkare nonchalerar oftast infektioner inuti käkbenet, trots att det kan leda till smärta i käkar och ansikte, extrem trötthet med mera. Det är alltså svårt att hitta tandläkare i Sverige som tar infektioner inuti käkbenet på allvar. Ofta har de uppstått på grund av rotfyllda tänder eller om infekterade tänder tagits bort utan att tandläkaren rensat bort infektionen ordentligt. I Tyskland däremot finns diagnosmetoder utvecklade. 

Läs mer »

Hur kvicksilver och andra gifter tränger in i hjärnan

Kvicksilver är ett starkt gift som många av oss har i tänderna i form av amalgam. Fyllningen består till hälften av kvicksilver, vilket sakta förångas. Dels kan man andas in giftet och dels kan det tränga in i hjärnan via det klafflösa venösa systemet. Om kvicksilvers spridning har docent Patrick Störtebecker skrivit en hel bok. 

Läs mer »

Ska man ha kvar eller ta bort visdomständer?

Tidigare var det vanligt att visdomständerna togs bort redan i 20-årsåldern, men under senare tid har man blivit mer restriktiv med sådana extraktioner. Det kan ge problem senare i livet och eventuellt kan flera tänder ha påverkats. Forskning.no redovisar hur tandläkaren Hauk Øyri, odontologiska fakulteten vid Oslo universitet, funderat gällande visdomständerna. 

Läs mer »

Från munhålan till tarmen

Alltmer forskning visar att bakterier i munhålan påverkar övriga kroppen. Nu redovisar Tandläkartidningen forskning om munhålebakterier som kommer ner i tarmen och etablerar sig där. Det kan skapa många olika tarmproblem. Bra tandhälsa är alltså en garant för att kroppen i övrigt också mår bra. 

Läs mer »

Sida 2 av 602 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)