Nyheter

Elöverkänslighet är ett funktionshinder

Riksdagen uppmanar regeringen att sprida information om att elöverkänslighet är ett funktionshinder och att de personer som lider av elöverkänslighet ska få detta infört i journalen. Riksdagen fattade detta beslut med anledning av en motion med detta budskap. Många tandvårdsskadade har även problem med elöverkänslighet och behöver stöd och hjälp för att klara att avskärma bostäder med mera. 

Läs mer »

Bakterier i munhålan och depression

Bakterier i tarmen och munhålan kan påverka psyket. Åtminstone vad gäller depression och oro. Forskare har nu mätt bakterier på tungan och i saliven. De menar att bakterierna kan tränga in i blodet via sår i tandköttet och om blodhjärnbarriären inte fungerar tillräckligt bra så kan bakterierna komma in i hjärnan. Även tarmbakterier kan påverka på liknande sätt. Det finns alltså en koppling mellan munhålans mikrobiom och mentala sjukdomar som depression och ångest/oro.

Läs mer »

Nytt uppdrag - glöm inte tänderna

Regeringen har i dag lagt ut ett uppdrag på Socialstyrelsen och dess Nationella Vårdkompetensråd för att utveckla kompetensen i vården - både för befintlig personal och nyanställda. För detta avsätts 5 000 000 kr under 2023 och regeringen förvänts avsätta medel för detta även år 2024. Tandhälsoförbundet (Tf) uppmanar nu Nationella Vårdkompetensrådet att ta med tänderna och munhålan som viktiga delar i kompetensutvecklingen. 

Läs mer »

Sjuk av amalgam

Många människor är fortsatt sjuka av sina amalgamfyllningar. Ulla Cronhjort är en av dem som varit sjuk hela sitt mer än 80-åriga liv av amalgam. Hennes lidande är stort och skadestånd borde betalas ut då läkare inte förstod orsaken till alla hennes besvär, trots typiska kvicksilversymtom.

Läs mer »

Sätts fast på implantat

Istället för att klistra fast en protes kan man sätta fast den via två implantat. Detta undersöktes i en doktorsavhandling och patienter som var helt tandlösa och tidigare hade vanliga avtagbara proteser uppskattade detta. Protesen satt då kvar utan något lim, vilket var det som gjorde patienterna mest nöjda. Även sådana avtagbara broar kan göras, men det undersöktes inte i denna avhandling. 

Läs mer »

Magnesium viktigt för tänder och skelett

Många svenskar lider av magnesiumbrist då våra jordar är magnesiumfattiga. Mineralet har många viktiga funktioner i kroppen och stor betydelse för benbildning och kalciummetabolismen. För mycket kalcium och för lite magnesium leder till farligt höga halter kalcium inne i cellerna. 

Läs mer »

Sida 2 av 617 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)