Nyheter

Vad ska en borttagen tand ersättas med?

Många frågar vad man ska ersätta en borttagen tand med. Flera olika alternativ finns, men det är sällan tandläkaren ger patienten information om samtliga alternativ. Många tandläkare föreslår implantat direkt utan att berätta om andra möjligheter. 

Läs mer »

Tandläkarbrist i delar av landet

En stor framtida utmaning är att ge alla tandvård på nära håll. I Sorsele till exempel rapporteras om brist på tandläkare. Trots annonser vill ingen söka tandläkartjänsten. På en del håll i landet är väntetiden orimligt lång alternativt får man åka långa sträckor för att hitta en tandläkare. Alla borde få gå till tandläkare varje eller vartannat år och det borde inte kosta mer än hos doktorn. 

Läs mer »

Är tandläkare försäljare eller vårdgivare?

I en artikel i Dental Tribune funderar två kvinnliga tandläkare över risken att tandläkare blir mer försäljare än vårdgivare. De tar upp exemplet med ortodonti eller tandreglering. Fixeringen vid utseendet gör att allt fler vill ha vita, fina och raka tänder och då ökar efterfrågan på exempelvis tandreglering. Artikelförfattarna menar att tandläkaren inte får glömma de etiska aspekterna vid behandlingar.

Läs mer »

Amalgamrisker erkänns i Norge

Alltfler erkänner att amalgamfyllningar orsakar tandproblem i form av mikrosprickor, allergier och annan sjukdom. Av den norska artikeln som det länkas till nedan beskrivs riskerna med amalgamfyllningar, men också att de måste tas bort så att patienten inte skadas. Artikeln refereras i en dansk tidning. Det är verkligen hög tid för svenska tandläkare och läkare att ta riskerna med amalgam på allvar. 

Läs mer »

Finns tungmetaller i barnmat?

Tungmetaller är skadliga och särskilt gäller det kvicksilver, bly, arsenik och kadmium. Nu har man i USA funnit höga halter tungmetaller i barnmatsburkar. Vi hoppas innerligt att det inte är så i Sverige. Se alltså upp och gör helst din egen barnmat med svenska obesprutade råvaror. 

Läs mer »

Levern avgiftar och genererar nya celler

Levern är ett av våra viktigaste organ. Den arbetar hela tiden med att avgifta kroppen och sannolikt förstörs eller skadas en del celler. Därför har levern en unik förmåga att reparera sig själv och cellerna byts hela tiden ut. Det gör att man kan ta bort en del av levern utan att den förstörs, men viktigast av allt den håller sig ung länge och orkar med att avgifta kroppen långt upp i åren.

Läs mer »

Sida 2 av 589 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)