Nyheter
Vitaminer och mineraler skapar kariesfria tänder
- Forskning
- Hälsa

För att få kariesfria tänder och friskt tandkött behövs vitaminer och mineraler och för att utveckla och stärka käkarna är tuggning viktigt. En hel del stöd för detta finns i den vetenskapliga litteraturen. Vad ska du då tänka på för att stärka tänderna eller för att läka ut karies, tandköttsinflammationer eller parodontit?
Låg evidens inom tandvården
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Inom tandvården är forskningen otillräcklig. Omkring 90 procent av åtgärderna saknar evidens. En del behandlingar kan möjligen ha lång beprövad erfarenhet som lite kan uppväga det låga vetenskapliga stödet. SBU har redovisat mer än 400 så kallade kunskapsluckor i tandvården.
Lägre halt bisfenoler i glasflaska
- Forskning
- Hälsa

Tills vidare bör du välja förpackningar av glas eller möjligen av plast om du vill undvika exponering för bisfenoler, vilket är kemikalier som både kan störa hormon- och immunsystemet. Norska forskare har funnit att plasten som skyddar maten i aluminiumförpackningar och i konservburkar av metall läcker skadliga mängder bisfenoler. Ett EU-förbud finns, men har ännu inte trätt i kraft.
Sötningsmedel kan störa blodsockret och påverka tarmfloran
- Forskning
- Hälsa

De marknadsförs som ett nyttigt alternativ till socker – men konstgjorda sötningsmedel kan i själva verket påverka kroppen på oväntade sätt. En studie visar att ämnen som aspartam, sackarin och sukralos kan försämra blodsockerregleringen genom att rubba tarmfloran.
Vad din handstyrka säger om hälsan
- Forskning
- Hälsa
Att kunna öppna en burk eller bära hem matkassar är mer än vardagliga utmaningar. Greppstyrkan visar hur det står till med hela kroppen – och kan avslöja risken för framtida sjukdomar samt även ge indikationer om hur länge man kommer att leva.
Tillsatser i mat och dryck kan öka risken för diabetes
- Forskning
- Hälsa
Forskning visar att det inte bara är socker som påverkar risken för typ 2-diabetes – även vanliga tillsatser i processad mat kan spela en stor roll. När flera tillsatser kombineras i en och samma produkt kan de ha skadliga effekter på både tarmhälsa, ämnesomsättning och cellfunktion.