Nyheter

Tandhälsan kopplad till utveckling av kroppsliga sjukdomar

Tandhälsan har stor betydelse även för uppkomst av övriga kroppsliga sjukdomar. Kopplingar finns mellan bakterier i munhålan eller i käkbenet till lunginflammation, hjärtkärlsjukdomar, cancer och flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. En bra tandhälsa handlar om mat- och livsstilsvanor, men påverkas också av arvet och näringsbrister av olika slag. Precis som för andra sjukdomar har en del sämre förutsättningar än andra.

Läs mer »

Borttagning av amalgam. Minskad risk för Alzheimers?

Kvicksilver från amalgamfyllningar skapar samma oordnade nervtrådar som man ser vid Alzheimers sjukdom, konstaterar professor emeritus Einar Sletten. Han vet ingen annan metall som ger en sådan effekt och anledning finns att fundera över om borttagning av amalgam skulle minska risken för demens.

Läs mer »

Tuggandets betydelse

Tuggandet har stor betydelse för tändernas och käkarnas utveckling. Det visar nu forskare som jämfört käkar och tänder på dem som levde före den industriella revolutionen respektive efter. Slutsatsen är att dagens stora andel trångställda tänder handlar om att matens tuggmotstånd kraftigt försämrats.

Läs mer »

Lyssna på föredrag om tandläkarlaser

Ny modern teknik finns för att ta bort karies. Det handlar om tandläkarlaser som inte rör den friska tandvävnaden och som saknar borrljud och vibrationer. Laser har också bedövande effekt och därför behövs sällan bedövningsmedel. Laser är ett intressant redskap även på andra sätt. Låter det intressant? Lyssna på tandläkare Jeanette Rindeskog den 28 april kl 18 i Stockholm, Hartwickska huset eller delta via Zoom.

Läs mer »

Risk för sänkta halter D-vitamin i kosttillskott

Av en artikel på Aftonbladets hemsida framgår att Livsmedelsverket vill sänka gränsvärdet i kosttillskott för D-vitamin till 100 mikrogram, 4000 IU) och jod (200 mikrogram). Båda dessa ämnen får folk ofta för lite av och därför berikar man livsmedel. Ändå anser alltså Livsmedelsverket att ett regelverk med högsta tillåtna halter behövs. Det är olyckligt med dessa begränsningar och särskilt gäller det D-vitamin.

Läs mer »

Fluoridering av vatten kan orsaka utvecklingsskador

En dansk forskare visar i en uppdaterad reviewartikel att det finns risk för utvecklingsskador hos barn som får i sig fluorider via fluoriderat vatten eller naturligt höga halter i grundvatten. Därtill är det känt att fluorider kan ge hormonstörningar. Barn är mer känsliga än vuxna. Hur ska man ställa sig till fluoridtandkräm och fluorpensling av barns tänder?

Läs mer »

Sida 5 av 585 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)