Nyheter

Mer om tandhälsan och kosten

Anledningen till hål i tänderna är främst att man har för lite fettlösliga vitaminer och brist på mineraler. Även munnens bakterieflora påverkar starkt risken för karies. Socker gynnar syrabildande bakterier som kan orsaka hål på grund av att tänderna hela tiden avger mineraler för att neutralisera syran från bakterierna. Socker är alltså inte bra, men det är också viktigt att man äter en kost som ger saliven den näring som behövs för att ständigt återmineralisera tandemaljen. 

Läs mer »

Benbuljong bra för tänderna

Tänderna sitter fast i käkbenet med så kallade ligament och när dessa förstörs uppstår risk för tandlossning. Att dricka benbuljong varje dag är ett bra sätt att rädda tänderna. Benbuljong innehåller viktigt kollagen, hyaluronsyra och många nödvändiga mineraler. Försök har gjorts med hyaluroncreme i tandköttsfickorna med gott resultat. Äldre har svårare att bilda hyaluronsyra och kollagen och kan därför behöva dricka mycket buljong eller ta tillskott. 

Läs mer »

Etsbroar bör göras helkeramiska

Broar görs för att ersätta saknade tänder. Då behöver de tänder bron fäster på slipas ned för att man ska kunna få bra fäste för bron. En annan teknik är att limma fast tanden på baksidan av en befintlig tand. Då görs som en liten vinge som kronan sitter på och det är vingen man limmar fast på baksidan av tanden.

Läs mer »

Stora hälsorisker med kvicksilver från amalgam

 Personal i den svenska vården tror felaktigt att amalgam bara är skadligt i miljön och inte för hälsan. Ett exempel på detta är tandläkaren och professorn Björn Klinge som i TV4-programmet Malou efter tio uttalade att "vetenskapen inte kan hitta skadeverkningar av amalgam". EU fasar ut amalgam i tandvården både av miljö- och hälsoskäl och myndigheter i USA är också tydliga med amalgamets hälsorisker. 

Läs mer »

Zirkoniabroar är hållbara

Tandhälsoförbundet avråder från att använda metaller i tandvården. Så kallade MK-kronor (MetallKeramiska kronor) eller MK-broar har ett skelett av metall som täcks av ett keramiskt material. Vissa personer reagerar mot dessa metaller och kan få allvarliga besvär. Nu publicerar den danska tandläkartidningen en rapport som  visar att zirkoniabroar är lika hållbara som MK-broar. 

Läs mer »

Biverkningar av bettskena

Bettskenor består oftast av metakrylatplaster, som är kända för att kunna framkalla allergier. Hur mycket sådana så kallade monomerer som finns kvar i bettskenan beror på hur den tillverkats och om man låtit den ligga i vatten under några dagar eller veckor för att bli av med restmonomererna. Biverkningsgruppen i Bergen rapporterar om en kvinna som fick allvarliga problem på tungan och i munnen av sin bettskena. Den visade sig innehålla höga halter metakrylater som frigjordes även flera veckor efter att den legat i vatten. 

Läs mer »

Sida 5 av 535 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)