Nyheter

Salivens betydelse för karies

Tandläkare Sune Wikner har skapat det intressanta preparatet Plaque Off, som förbättrar tandköttet och minskar risken för plack. Han insåg också salivens betydelse för kariesutvecklingen. Han tyckte inte man skulle skylla karies enbart på patienten utan det är främst den buffrande förmågan som är väsentlig. 

Läs mer »

Patientinformation om nya riktlinjer i tandvården

Socialstyrelsen har i samband med att nya riklinjer för tandvården publicerats särskild information riktad till patienter. Precis som i det material som skickats ut till tandläkare finns där information som Tandhälsoförbundet (Tf) ifrågasätter. Tyvärr har vi som förbund inte fått delta i utarbetandet av riktlinjerna, trots att Tf är den enda organisationen som företräder patienter i tandvården. 

Läs mer »

Statligt tandvårdsstöd

Varför är det så mycket dyrare att gå till tandläkaren än till doktorn? Det beror på att de olika samhällsstöden är så olika. I sjukvården betalar man högst 1100 kr och därefter är det gratis. Tandvården har ett högkostnadsskydd, men där blir det aldrig helt gratis.

Läs mer »

Bihålebesvär försvann efter käkoperation

Ständiga och allvarliga problem med bihålorna var Lennart Gottnerssons vardag under många år. Inte mindre än åtta operationer gjordes, men ingenting hjälpte. Det var först när Lennart kom till tandläkare Irene Brednert Jonsson som han fick rätt diagnos. Han hade helt enkelt infektioner inuti käkbenet och bakterier och bakteriegifter spreds upp i bihålan, vilket ingen annan tandläkare hade upptäckt. 

Läs mer »

Celiaki kan påverka tandhälsan

Celeaki beror på att tarmluddet förstörs av gluten som finns i vanligt mjöl. Många komplikationer kan uppstå vanligen beroende på försämrat näringsupptaget och därmed näringsbrister. Alla är dock inte medvetna om att de har celeaki, men har man problem med bubblig och spänd mage bör man åtminstone kolla upp det. Celiaki kan få effekter även på tandhälsan. 

Läs mer »

Nytt intressant Tf-blad

Ett nytt spännande Tf-blad har kommit (Nr 3/2021). Det handlar bland annat om alternativ till tandställningar, en berättelse om tillfrisknande efter borttagning av infektioner inuti käkbenet, mätning av kvicksilver på tandläkarmottagningar och hur man förbättrar tandhälsan med alger.

Läs mer »

Sida 1 av 556 sidor  1 2 3 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)