Nyheter
Tandhälsan kopplad till utveckling av kroppsliga sjukdomar
- Hälsa

Tandhälsan har stor betydelse även för uppkomst av övriga kroppsliga sjukdomar. Kopplingar finns mellan bakterier i munhålan eller i käkbenet till lunginflammation, hjärtkärlsjukdomar, cancer och flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. En bra tandhälsa handlar om mat- och livsstilsvanor, men påverkas också av arvet och näringsbrister av olika slag. Precis som för andra sjukdomar har en del sämre förutsättningar än andra.
Borttagning av amalgam. Minskad risk för Alzheimers?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Kvicksilver från amalgamfyllningar skapar samma oordnade nervtrådar som man ser vid Alzheimers sjukdom, konstaterar professor emeritus Einar Sletten. Han vet ingen annan metall som ger en sådan effekt och anledning finns att fundera över om borttagning av amalgam skulle minska risken för demens.
Tuggandets betydelse
- Forskning
- Hälsa

Tuggandet har stor betydelse för tändernas och käkarnas utveckling. Det visar nu forskare som jämfört käkar och tänder på dem som levde före den industriella revolutionen respektive efter. Slutsatsen är att dagens stora andel trångställda tänder handlar om att matens tuggmotstånd kraftigt försämrats.
Lyssna på föredrag om tandläkarlaser
- Dentala material
- Hälsa

Ny modern teknik finns för att ta bort karies. Det handlar om tandläkarlaser som inte rör den friska tandvävnaden och som saknar borrljud och vibrationer. Laser har också bedövande effekt och därför behövs sällan bedövningsmedel. Laser är ett intressant redskap även på andra sätt. Låter det intressant? Lyssna på tandläkare Jeanette Rindeskog den 28 april kl 18 i Stockholm, Hartwickska huset eller delta via Zoom.
Risk för sänkta halter D-vitamin i kosttillskott
- Hälsa

Av en artikel på Aftonbladets hemsida framgår att Livsmedelsverket vill sänka gränsvärdet i kosttillskott för D-vitamin till 100 mikrogram, 4000 IU) och jod (200 mikrogram). Båda dessa ämnen får folk ofta för lite av och därför berikar man livsmedel. Ändå anser alltså Livsmedelsverket att ett regelverk med högsta tillåtna halter behövs. Det är olyckligt med dessa begränsningar och särskilt gäller det D-vitamin.
Fluoridering av vatten kan orsaka utvecklingsskador
- Forskning
- Hälsa

En dansk forskare visar i en uppdaterad reviewartikel att det finns risk för utvecklingsskador hos barn som får i sig fluorider via fluoriderat vatten eller naturligt höga halter i grundvatten. Därtill är det känt att fluorider kan ge hormonstörningar. Barn är mer känsliga än vuxna. Hur ska man ställa sig till fluoridtandkräm och fluorpensling av barns tänder?