Tandhälsan har stor betydelse även för uppkomst av övriga kroppsliga sjukdomar. Kopplingar finns mellan bakterier i munhålan eller i käkbenet till lunginflammation, hjärtkärlsjukdomar, cancer och flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. En bra tandhälsa handlar om mat- och livsstilsvanor, men påverkas också av arvet och näringsbrister av olika slag. Precis som för andra sjukdomar har en del sämre förutsättningar än andra.

Att lunginflammation har samband med infektioner i tandköttet är känt. Alltmer forskning kopplar nu också förekomst av hjärtkärlsjukdomar, cancer och olika inflammatoriska kroniska sjukdomar till munhälsan. Alla har dock inte bra tänder, vilket handlar om en mängd olika orsaker.

Många orsaker till bra tandhälsa finns. En del har en buffrande saliv som snabbt minskar surheten efter intag av föda och samtidigt reminieraliserar tänderna på ett bra sätt. Kanske har de också en tjock och hård emalj. Då är risken för karies och försämrad tandhälsa låg. 

Andra har sämre förutsättningar redan från början. Om mamman under graviditeten hade D-vitaminbrist kan fostrets tandanlag ha försämrats med risk för tunnare emalj än normalt. Då ökar risken för kariesangrepp.

Om man redan som barn äter mat med mycket socker och andra sötsaker samt näringsfattig föda med dåligt tuggmotstånd ökar risken för karies. Tandhälsan kan snabbt försämras och medföra stora lagningar i de permanenta tänderna. När man växer upp och blir vuxen är risken stor för andra sjukdomar som beror på den dåliga tandstatusen.

För att få en bra tandhälsa behövs en kost som är rik på  mineraler (kalcium, fosfor, magnesium och kalium) och på fettlösliga vitaminer (vitamin A, D3 och K2). C-vitamin är viktigt för att tandköttet ska må bra. C-vitaminbrist kan orsaka infektioner i tandköttet och så småningom tandlossning. 

Munhålans bakterieflora är väsentlig, vilket tidigare inte varit så känt. Goda bakterier behövs för att hålla de dåliga stången. Bakterier behövs också för nedbrytning av stärkelse med mera. Därför är det oklokt att gurgla sig med bakteriedödande medel som klorhexidin. Om man under en kortare tid behöver använda sådana medel är det viktigt att därefter bygga upp bakteriefloran igen. 

Bra eller dålig tandhälsa ska inte lastas individen. Därför är det nödvändigt att alla har rätt till och råd till tandvård om det trots allt uppstår kariesangrepp eller om man slår ut en tand. En bra tandhälsa är lönsamt för samhället. 

Till artikel i Tandläkartidningen om samband mellan hjärtkärlsjukdomar och munhälsan
Till artikel om bakteriefloran i munnen och tandhälsan (engelska)
Till intressant ledare i vetenskaplig tidskrift om behov av bra tandhälsa på grund av risk för andra sjukdomar (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)