Tuggandet har stor betydelse för tändernas och käkarnas utveckling. Det visar nu forskare som jämfört käkar och tänder på dem som levde före den industriella revolutionen respektive efter. Slutsatsen är att dagens stora andel trångställda tänder handlar om att matens tuggmotstånd kraftigt försämrats.

Sedan tidigare vet man att käkarna hos ungdomar krymper och att fler än tidigare behöver tandställning då tänderna inte får plats. Det forskarna nu ville göra var att se om det stämmer och att det är tuggmotståndet som är viktigt för tillväxt av käkarna. 

Forskarna undersökte drygt hundra personer som levde vid tiden för den indiustriella revolutionen och lika många under början av 1900-talet då kostvanorna bland majoriteten av befolkningen ändrats. Undersökningen gjordes i England.

Slutsatsen blev att kosten sannolikt har stor betydelse för käkarnas utveckling och man såg alltså en minskning av käkarnas längd i den här undersökningen. 

Forskarna konstaterar att både över- och underkäken är plastiska under tiden för tillväxt. De utvecklas helt enkelt inom ramen för det tryck som åstadkoms bland annat genom tuggning och tungans tryck mot gommen.(se också professor Mews förklaringaringar

Slutsatsen är att vi behöver tugga mer och särskilt gäller de barn vars käkar är under utveckling. Det handlar således om tydliga kostomläggningar.

Det finns också hjälpmedel som tuggummin och plast man kan tugga på. Regelbundet tuggande förbättrar ansiktsmuskulaturen och utvecklar käkarna så att alla tänder får plats. Dessutom förbättras andningen om käkarna växt till sig ordentligt.

Till den vetenskapliga artikeln (engelska)
Till mer information på www.jawpeer.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)