- Forskning
- Hälsa

En dansk forskare visar i en uppdaterad reviewartikel att det finns risk för utvecklingsskador hos barn som får i sig fluorider via fluoriderat vatten eller naturligt höga halter i grundvatten. Därtill är det känt att fluorider kan ge hormonstörningar. Barn är mer känsliga än vuxna. Hur ska man ställa sig till fluoridtandkräm och fluorpensling av barns tänder?
Allt fler ringer till Tandhälsoförbundet (Tf) för att fråga om fluoridtandkräm och fluoridbehandling av barns tänder. I dag rekommenderar Tf andra alternativ då det finns tandkräm med det naturliga ämnet hydroxiapatit med samma eller bättre kariesförebyggande egenskaper jämfört med fluoridtandkräm. Dessutom kan tandläkaren köpa material som bildar hydroxiapatit på exempelvis blottade tandhalsar och som kanske också kan användas istället för nuvarande material för fissurförsegling.
Socialstyrelsen har dock i sina riktlinjer för tandvården inte med ett ord nämnt tandkräm med hydroxiapatit i förebyggande syfte. Det innebär kanske att tandläkare inte får rekommendera tandkräm med hydroxiapatit och i vilket fall som helst får tandläkare inte kunskap om att det finns alternativ. Socialstyrelsens inställning är negativ för utveckling av giftfria material.
Philippe Grandjean är en dansk professor välkänd inom toxikologin. Han uppdaterade sin tidigare reviewartikel om fluorider och dess påverkan på människor 2019 (se länk nedan). Han är nu ännu mer bekymrad än tidigare över användning av fluorider i kariesförebyggande syfte och framför allt gäller det fluoridering av dricksvatten (vilket inte görs i Sverige, däremot finns brunnar i vissa områden med höga fluoridhalter).
Grandjean menar att evidensen har ökat de senare åren och det finns nu flera väl gjorda undersökningar att luta sig mot än vid den förra artikeln som skrevs 2012. Han skriver i den nya artikeln att det inte längre finns tvivel om att utvecklingsskador kan uppträda vid ökad fluoridexponering vare sig man får i sig fluorider via fluoriderat vatten, naturligt höga fluoridhalter i vatten eller av hög tekonsumtion (svart te innehåller fluorider). Han nämner dock inte tandkräm och tandvården i övrigt.
Särskilt hög menar han att risken för utvecklingsskador är om man utsätts för höga fluoridhalter under under tidig barndom. Anledningen är att barn är mer känsliga än vuxna och inte heller utsöndrar fluorider lika bra som vuxna människor. Grandjean menar att detta är särskilt allvarligt då det kan påverka kommande generationers hjärnhälsa.
Nu när det finns alternativ till fluorider inom tandvården är det särskilt allvarligt att Socialstyrelsen och tandläkarna fortsätter att hävda vikten av fluorider. Det finns alltså anledning att åtminstone i barntandkräm gå över till sådana med hydroxiapatit och det är klokt att säga nej till olika former av fluoridbehandling på barn. Se också artikel i Tf-bladet om ozonbehandling respektive användning av tandläkarlaser.