Ny modern teknik finns för att ta bort karies. Det handlar om tandläkarlaser som inte rör den friska tandvävnaden och som saknar borrljud och vibrationer. Laser har också bedövande effekt och därför behövs sällan bedövningsmedel. Laser är ett intressant redskap även på andra sätt. Låter det intressant? Lyssna på tandläkare Jeanette Rindeskog den 28 april kl 18 i Stockholm, Hartwickska huset eller delta via Zoom.

Endast ett fåtal tandläkare använder tandläkarlaser, trots att tekniken är väl beprövad och att det inte tar längre tid än att borra. Fördelen med tandläkarlaser är också att det inte blir vibrationer eller värmeutveckling i tanden, vilket är fallet med vanlig borr. Tanden riskerar således inte att skadas.

För barn är det särskilt gynnsamt med lasertandvård
- Barnen får välja ett par snygga glasögon och så säger jag att vi ska ut i rymden på en resa. Lasern "bränner bort" bakterierna, men det gör inte ett dugg ont. Det flesta barn tycker det är spännande, berättar Jeanette. 

För vuxna är det också smärtfritt och bra med lasertekniken. Tandläkarlasern kan också användas till annat. Ska man ta bort cementerade kronor eller broar är lasern suverän då den smular sönder cementet så att det bara är att ta bort kronan eller bron. 

Laser kan också användas för operationer, för att komma åt bakteriefilmer vid tandlossning eller vid borttagning av tänder. Få tandläkare arbetar som sagt med laser. Ett problem är att allt inte går att göra med tandläkarlasern utan tandläkaren behöver behålla borren. 

Kom och lyssna på Jeanette Rindeskogs föredrag, hon är tandläkare och har arbetat i många år med laser. Ska du delta via Zoom är vi tacksamma om du anmäler dig eftersom det är begränsat antal deltagare. Anmälan sker enklast till epost: stockholm@tf.nu eller ring förbundets telefon 08 4289242 på våra telefontider (kl 10-13 vardagar).

Se mer om lasertandvård i Tf-bladet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)