Nyheter
Tål du dina titanimplantat?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Det är inte ovanligt med reaktioner mot titanimplantat. Dels kanske man inte tål titanet eller så är det problem med legeringsmetallerna. Många titanimplantat är också förorenade av nickel, som är en vanlig allergen. Kontrollera alltid vad materialet som du ska ha i kroppen innehåller. Alternativ till titan finns i form av keramen Zirkonia. Få personer reagerar mot den.
Räcker inte med tandborstning och tandtråd
- Hälsa

Många har infektioner i tandköttet eller djupa tandköttsfickor och för dem är det särskilt viktigt att fundera över vad man kan göra åt detta. Forskningen är inte så omfattande, men nu kan vi presentera en undersökning som visar att tandborstning och mellanrumstandborste är bättre än enbart tandborstning och också bättre än tandborstning och tandtråd.
Spottkörtlar, diabetes och karies
- Forskning
- Hälsa

En intressant artikel i danska tandläkartidningen berättar om orsaken till karies och hur kariesfrekevensen kan ändras om man har diabetes. Anledningen är att kariesfrekvensen delvis hänger samman med blodsockret då högt blodsocker ökar risken för karies. Insulinproduktionen påverkar också saliven och personer med diabetes får ofta försämrad produktion av saliv, vilket beror på sämre funktion i spottkörtlarna.
Allergier mot PEG i tandvården
- Dentala material
- Hälsa
Den danska tandläkartidningen varnar för risker med PEG (polyetylenglykol) eller Macrogol. Ämnet finns i tandvårdsprodukter och kan orsaka allvarlig allergi. Dock är allergier relativt sällsynta.
Andas med näsan för bättre hälsa
- Hälsa
- Politik
Varje dygn andas du 25 000 andetag, skriver James Nestor i sin bok "Det perfekta andetaget". Han var själv utbränd och började fundera på andningen, men fann att det fanns väldigt lite forskning som visade andningens betydelse för hälsan. I hans bok får man följa en del av världens forskning inom området.
Muntorrhet ökar när man blir äldre
- Forskning
- Hälsa

En ny studie visar att ungefär var fjärde person upplever muntorrhet och särskilt på nätterna. Med stigande ålder ökar andelen som är muntorra och vid 75 års ålder var 61 procent av kvinnorna muntorra. Många riskfaktorer finns, bland annat dålig hälsa, svårighet att gapa och mediciner. Laser kan stimulera spottkörtlarna att producera mer saliv och även frekvent tuggning kan öka salivproduktionen.