Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Naturliga gifter i livsmedel - lektiner
- Hälsa

På hemsidan har vi tidigare skrivit om fytinsyra som finns i allt som ska gro. Genom blötläggning blir man av med det giftet. Andra gifter är så kallade lektiner som finns i flera olika grönsaker och en del frukter. Lektiner skyddar sin värd mot parasiter med mera. Lektiner kan påverka oss människor med allergiliknande symtom, illamående, värk med mera.
Bättre tandhälsa med hydroxiapatit
- Hälsa

Hydroxi- eller hydroxylapatit är det ämne tändernas emalj och dentin består av. Tandkräm med hydroxiapatit har visat sig minska risken för karies minst lika mycket som tandkräm med fluorider. Några biverkningar har inte redovisats. Tandkräm med fluorider däremot kan orsaka biverkningar hos känsliga individer eller om man sväljer tandkräm, som till exempel många barn gör.
Skadeanmälningarna till Löf har ökat
- Hälsa

Löf tog emot nästan 20 500 skadeanmälningar under år 2022. Detta innebär en ökning med 9,5 procent jämfört med föregående år. Skador inom tandvården tillhör de fyra vanligaste rapporterade fallen. Andra skador som ofta anmäls gäller ortopedi, distriktsvård och kirurgi.
Bakterietillskott kan hindra benskörhet
- Hälsa

Modern forskning visar att vägen till hälsa går genom magen. Det är till och med så att tillskott av viss probiotika kan öka bentätheten hos äldre personer och därigenom förebygga benskörhet (osteoporos). Om detta berättar Magnus Nylander i senaste numret av Tf-bladet.
Sjuk av tysta inflammationer i käkbenet?
- Hälsa

Inflammationer inuti käkbenet kan orsaka kroniska sjukdomar, cancer, trigeminusneuralgi och mycket annat. Inflammationer innehåller inga bakterier däremot fettliknande substans och cytokiner som påverkar kroppens immunförsvar. Höga halter av cytokinen RANTES/CCL5 har uppmätts i inflammerat käkben. Samma cytokin finns också i cancertumörer. Se mer filmat föredrag av den tyske tandläkaren och forskaren Johann Lechner.
Kan vi få adekvat tandvård i Sverige?
- Hälsa

Det blir allt svårare att få adekvat vård i Sverige. Rotfyllda tänder vägrar alltfler tandläkare att bort och påstår att orsaken är risk för att förlora legitimationen. Käkinflammationer som bland annat kan orsaka trigeminusneuralgi är det endast ett fåtal svenska tandläkare som opererar bort. Inte ens amalgamsanering gör alla tandläkare. Medlemmar söker sig nu alltmer utomlands för att få adekvat och korrekt vård.