Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Nytt Tf-blad lagom till påsk
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Ett nytt intressant Tf-blad har kommit. I det får du nya kunskaper om korrosion av metaller från tandfyllningar, hur probiotika kan förebygga benskörhet, om inflammationer i käkbenet och mer om alternativ till tandkräm med fluorider. Läs också om medlemmen som sökte vård i Kroatien då svenska tandläkare inte så gärna tar bort rotfyllda tänder och sällan använder ozon och PRF.
Amalgam fortsatt problem
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Amalgamfyllningar består till 50 procent av kvicksilver och resten av andra metaller. Tre till fyra miljoner svenskar har fortfarande amalgam i tänderna och främst äldre personer. Amalgamfyllningar kan göra folk sjuka, men också spränga sönder tänderna. Att ta bort amalgamet är bra, men det måste göras med ordentliga skydd både för patient och personal, eftersom giftig kvicksilverånga frigörs som man kan andas in. Tyvärr finns inga svenska riktlinjer för amalgamsanering.
Nöjdheten bland patienter inom tandvården har minskat
- Hälsa

Tandläkartidningen har lagt ut en artikel, i vilken man skriver att tandvårdspatienterna inte är lika nöjda i år. Undersökningen är baserad på 800 intervjuer med personer som valts ut slumpmässigt och gäller dem som under de senaste 24 månaderna har besökt tandvården. Av de patienter som deltagit i undersökningen har hälften besökt folktandvården och hälften har gått till privattandläkare.
Kan tonåringarna slippa tandställning?
- Forskning
- Hälsa
Tandställning blir allt vanligare och i vissa regioner kan så många som 40 procent av ungdomarna få tandställning. Ofta dras fyra friska tänder ut för att skapa plats för resten. Därefter sätts metalltrådar för att förflytta kvarvarande tänder så att tandraden blir jämn och fin. Smärta i början, risk för trängre luftvägar och att tänder vid förflyttningen dör är risker som tandläkaren sällan berättar om. Alternativ finns för den som söker sådana.
Ger behandlingen i vården effekt?
- Hälsa
- Politik

En doktorsavhandling har undersökt om läkare anser att vården som ges ger effekt på patientens hälsotillstånd eller inte. Av den framgår att internationella data visar att 11-30 procent av den vård som ges är så kallad lågvärdevård. I USA svarar läkare att sådan vård ges till 72 procent av patienterna.
Astma triggas av föroreningar, pollen, kyla och alkohol
- Hälsa
Av en artikel i Hippocratic Post framgår att astma kan triggas igång av bland annat föroreningar, pollen, kyla och alkohol. Flera av Tandhälsoförbundets medlemmar har blivit bättre eller symtomfria efter borttagning av dentalt amalgam. Men även andra orsaker till astmaattacker finns.