- Hälsa

Löf tog emot nästan 20 500 skadeanmälningar under år 2022. Detta innebär en ökning med 9,5 procent jämfört med föregående år. Skador inom tandvården tillhör de fyra vanligaste rapporterade fallen. Andra skador som ofta anmäls gäller ortopedi, distriktsvård och kirurgi.
Trots ökningen av skadeanmälningar menar Löf att svensk sjuk- och tandvård har blivit säkrare. Man påstår att konsekvenserna efter de mest allvarliga patientskadorna har mildrats. Som exempel nämns alltifrån kortare sjukskrivningstider, till att bestående men efter en skada har blivit lindrigare.
Vanligast är skador som inträffar i samband med operation eller behandling. En annan vanlig skadetyp är merskador som uppstått på grund av försenad eller utebliven diagnos.
Enligt Löf har ökningen av antalet skadeanmälningar under 2022 flera orsaker. Främst menar Löf att grunden är befolkningsökningen i Sverige och att allt mer sjukvård genomförs. Vidare har flera verksamheter, framför allt planerad ortopedi och kirurgi, återupptagit normal verksamhet efter covid-19. Löf uppger att man under 2022 tagit emot cirka 900 anmälningar som rör skulderbesvär efter vaccination mot covid-19, vilket tydligt påverkar siffrorna för året.
I cirka 38 procent av de ärenden som beslutades under 2022 erhöll patienten ersättning. Däremot har det ökade antalet anmälningar inte någon motsvarighet i ett ökat antal ersatta skador. Ersättningen som betalas ut nationellt i Sverige, ligger på en konstant eller till och med något sjunkande nivå i förhållande till mängden utförd sjuk- och tandvård.
Det totala belopp som betalades ut under 2022 var 525 miljoner kronor i form av ersättning till patienter som skadats, eller vid dödsfall, till de efterlevande.
Ett årligt genomsnitt för ersatta anmälningar till Löf under 2016–2022 har räknats ut. För tandvården är antalet 907 per år, vilket ger 13 procent. Totalt motsvarar skadekostnaderna för tandvården dock endast 3 procent.
Den som drabbas av en skada inom hälso-, sjuk- eller tandvården kan ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen, vilken gäller sedan den 1 januari 1997. Den försäkring som tidigare var frivillig, blev i och med patientskadelagens tillkomst obligatorisk för såväl privata som landstings- och kommunala vårdgivare. För de patienter som behandlas av regionerna eller av vårdgivare med regionavtal gäller patientförsäkring i Löf. Sammantaget motsvarar detta 90 procent av all hälso-, sjuk- och tandvård i Sverige.
Löf är således ett ömsesidigt försäkringsbolag som ägs av sina försäkringstagare, d.v.s. regionerna. Uppdraget är att utreda och lämna ersättning till patienter som skadas i vården samt att bidra till att antalet vårdskador minskar. I december 2020 ändrade Löf juridiskt namn från tidigare Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag till numera Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag.
Mer information om Löf:
Pressmeddelande
Skadestatistik
Att anmäla en vårdskada till Löf