Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Avgifta inte för fort
- Hälsa

Många behöver avgifta kroppen och mängder av avgiftnings- eller detoxkurer marknadsförs. Viktigt är dock att man inte avgiftar alltför snabbt för då kan gifter komma i omlopp och ställa till mer skada. Viktigt är också att ta bort tillförsel av gifter innan man påbörjar en avgiftningskur. Exempelvis bör man ta bort sitt amalgam innan avgiftningen påbörjas.
Koll på skador i tandvården?
- Hälsa
- Politik

Undvikbara vårdskador borde inte få förekomma. Nu har andelen vårdskador i slutenvården minskat, enligt SVT-nyheter. Men hur är det i tandvården? Vad vi vet finns ingen uppföljning värd namnet för sådana vårdskador. Bättre uppföljning av tandvårdsbehandlingar behövs.
Kan man behålla en vital pulpa?

Till Tandhälsoförbundet (Tf) ringer personer ibland för att fråga om tandläkaren verkligen har rätt när det gäller en tand som anses vara så skadad att den behöver rotfyllas eller tas bort. Upplever man själv inga besvär av tanden kan det vara klokt att få en second opinion av en annan tandläkare. Svårigheterna att bedöma om en tand är vital eller inte är stora och det finns gradskillnader.
Oro över barns tandhälsa
- Hälsa

Det finns viss oro över barns tandhälsa och då är det angeläget att personal inom tandvården och hälso- och sjukvården uppmärksammar detta. Alla barn måste ha rätt till bra tandhälsa och det handlar väldigt mycket om kosten men förstås också om att förebygga större kariesangrepp. Barns tandhälsa behöver uppmärksammas mer.
Alternativa tandställningar
- Dentala material
- Hälsa

Konventionella tandställningar innebär oftast att fyra friska tänder tas bort och att tandställning i metall används för att förflytta tänder. Sällan berättar tandläkaren om vilka alternativ som finns eller att tandförflyttningen riskerar att tänder dör eller att kroppens hållning ändras så att andningsproblem kan uppstå.
Selen förbättrar chanserna vid bröstcancer
- Forskning
- Hälsa

Brist på selen är vanligt i Sverige. Nu visar forskning att höga selenhalter förbättrar prognosen vid bröstcancer. Selen har många gynnsamma egenskaper och bland annat tar detta mineral hand om kvicksilver och fria radikaler. Det finns alltså många anledningar att ta extra tillskott av selen.