">

Får du karies trots att du "äter bra och näringsrik mat"? Om kosten innehåller mycket fullkorn, bönor och ärtor är risken stor att du får i dig för mycket fytinsyra som gör mineralerna otillgängliga i kroppen. Äter du dessutom lågfettkost riskerar du få för lite fettlösliga vitaminer, som också behövs för tändernas välbefinnande. 

Man behöver blötlägga och helst även grodda frön och nötter. Anledningen är att de innehåller fytinsyra som hårt binder olika mineraler. Men om man blötlägger fröna under ett dygn eller surdegsjäser fullkornsmjöl i minst 16 timmar så bryts fytinsyran ned, mineralerna frigörs och blir tillgängliga för både fröna och oss. 

Bland de mineraler som binds av fytinsyran finns fosfor, zink, järn, magnesium och kalcium. Samtliga viktiga  för att bygga upp hälsosamma tänder och remineralisera dem. Fytinsyra påverkar också upptaget av D-vitamin som i sin tur är viktigt för upptaget av kalcium. Om man får i sig för mycket fytinsyra minskar alltså mineralernas tillgänglighet och D-vitaminupptaget hämmas. 

Tänderna behöver också de fettlösliga vitaminer som A, D, E och K för att hindra och läka ut kariesangrepp. Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp dessa vitaminer. Lågfettkost kan därför orsaka kariesangrepp. Särskilt vitamin K2 är viktigt, vilket  också tandläkare Weston Price konstaterade på 1930-talet. Han identifierade ett okänt ämne som han kallade aktivator X, vilket alltså är vitamin K2. Bra fetter är exempelvis avokadoolja, kokosolja och olivolja.

Att vitamin K är så viktigt för tandhälsan beror på att det  behövs för att behålla och ta upp mineraler. Vitaminet är också en bra antioxidant och producerar proteinet osteocalcin som förbättrar ben och tänder. Vitamin A liksom vitamin C är viktigt för ett bra tandkött, vilket därigenom kan hindra bakterier att få fäste och skapa tandköttsfickor.

Ytterligare saker man kan göra för att minska kariesrisken är att använda tandkräm som tillför kalcium och magnesium (hydroxidapatit). Det går alldeles utmärkt att göra sådan tandkräm själv genom att i kokosolja blanda ner mineraldroppar, bakpulver och essentiella oljor.

Till artikel om fytinsyra och fett, Paleodiet (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)