- Hälsa

På hemsidan har vi tidigare skrivit om fytinsyra som finns i allt som ska gro. Genom blötläggning blir man av med det giftet. Andra gifter är så kallade lektiner som finns i flera olika grönsaker och en del frukter. Lektiner skyddar sin värd mot parasiter med mera. Lektiner kan påverka oss människor med allergiliknande symtom, illamående, värk med mera.
Lektiner blir man av med genom groddning, men också genom tryckkokning. Detta till skillnad från fytinsyran som försvinner med långvarig blötläggning. Linser bönor och ärtor är sådant man bör undvika om man är känslig för lektiner alternativt koka upp dem och hälla bort spadet.
Även spannmål innehåller lektiner och bland dessa finns gluten. Karaktäristiskt för lektiner är att de binder till kolhydrater bland annat i tarmslemhinnan. Därmed kan läckande tarm uppstå, vilket gör att ämnen som inte ska komma in i blodomloppet tränger in och det försvårar för tarmen att ta upp viktiga näringsämnen.
Växter som innehåller låg halt lektiner är broccoli, blomkål och lök. Se mer länkarna nedan.
Se mer om lektiner på Livsmedelsverkets hemsida
Läs mer i tidningen Hälsa
Läs om lektiner på näringsterapeut Madeleine Marcus hemsida
Mer om lektiner och andra så kallade antinutrienter