Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Sårläkning med hjälp av svaga strömmar
- Hälsa

Det verkar som om man kan snabba på hudens läkningsprocesser med hjälp av elektrisk stimulering. Forskningen handlar framför allt om att förbättra läkning av kroniska svårläkta sår som kan drabba diabetiker och äldre personer. Forskningen är intressant på flera sätt.
Värdefullt tandguld - sälj själv
- Dentala material
Många har guldkronor, guldbryggor eller guldskelett under vita kronor. De som amalgamsanerade under 1980- och 1990-talen ersatte ofta amalgamet med guld. Tänk på att guld är värdefullt om du tar bort guldtänder och det går utmärkt att sälja tandguldet själv.
Odontofobi – Tandvårdsrädsla
- Hälsa
Det är vanligt att patienter känner obehag inför tandläkarbesöket. Ungefär en av fem vuxna upplever tandvårdsrädsla med någon form av oro och olust. Främst handlar det om rädsla för smärta och för att inte ha kontroll över situationen.
Samtal med föräldrar för bättre tandhälsa
- Hälsa

Bra tandhälsa spar pengar och lidande. Att förebygga karies tjänar samhället stora pengar på. Väl känt är att tandhälsan påverkar risken för olika sjukdomar allt från hjärtinfarkter till diabetes. Många barn har i dag inga hål alls i tänderna, men vissa grupper har dålig tandhälsa redan från början. Hälsocoacher för att förbättra tandhälsan behövs.
Många har jodbrist
- Forskning
- Hälsa

Många har jodbrist, vilket påverkar bland annat sköldkörteln och ger extrem trötthet, viktuppgång, känsla av frusenhet med mera. Jodtillskott eller intag av livsmedel rika på jod kan förbättra hälsan. Kvicksilver från amalgamfyllningar kan ansamlas i sköldkörteln och ge problem. Du kan själv testa om du har jodbrist eller inte med Lugols lösning.
Titanimplantat - risker och biverkningar
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Alltfler får implantat för att ersätta borttagna tänder. Implantaten kan vara en metallegering av titan eller bestå av keramiskt material i form av Zirkonia. Alltfler får nu besvär av titanimplantat och särskilt gäller det i munhålan där implantaten sitter i en mycket aggressiv miljö med både mekanisk och kemisk påverkan. Har man dessutom amalgam, guld eller andra metaller närvarande uppstår korrosion och titanjoner läcker ut i kroppen. Även titanpartiklar frigörs från implantatet och kan påverka kroppens immunsystem negativt.