Nyheter
Inflammationer inuti käkbenet svårdiagnostiserade
- Hälsa
- Politik

Svenska tandläkare nonchalerar oftast infektioner inuti käkbenet, trots att det kan leda till smärta i käkar och ansikte, extrem trötthet med mera. Det är alltså svårt att hitta tandläkare i Sverige som tar infektioner inuti käkbenet på allvar. Ofta har de uppstått på grund av rotfyllda tänder eller om infekterade tänder tagits bort utan att tandläkaren rensat bort infektionen ordentligt. I Tyskland däremot finns diagnosmetoder utvecklade.
Hur kvicksilver och andra gifter tränger in i hjärnan
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik

Kvicksilver är ett starkt gift som många av oss har i tänderna i form av amalgam. Fyllningen består till hälften av kvicksilver, vilket sakta förångas. Dels kan man andas in giftet och dels kan det tränga in i hjärnan via det klafflösa venösa systemet. Om kvicksilvers spridning har docent Patrick Störtebecker skrivit en hel bok.
Ska man ha kvar eller ta bort visdomständer?
- Forskning
- Hälsa

Tidigare var det vanligt att visdomständerna togs bort redan i 20-årsåldern, men under senare tid har man blivit mer restriktiv med sådana extraktioner. Det kan ge problem senare i livet och eventuellt kan flera tänder ha påverkats. Forskning.no redovisar hur tandläkaren Hauk Øyri, odontologiska fakulteten vid Oslo universitet, funderat gällande visdomständerna.
Från munhålan till tarmen
- Hälsa
Alltmer forskning visar att bakterier i munhålan påverkar övriga kroppen. Nu redovisar Tandläkartidningen forskning om munhålebakterier som kommer ner i tarmen och etablerar sig där. Det kan skapa många olika tarmproblem. Bra tandhälsa är alltså en garant för att kroppen i övrigt också mår bra.
Pröva nytt driver på utvecklingen och skapar evidens
- Hälsa
- Politik

All vård kan aldrig vara evidensbaserad, skriver Tandhälsoförbundets (Tf:s) ordförande Ann-Marie Lidmark i en replik på DN-debatt. Anledningen är dels att utvecklingen går fort fram och att skapa forskning tar tid och kostar pengar. Patienter vill och bör få mediciner eller behandlingar som inte är helt utprovade under förutsättning att de också är införstådda med att evidens saknas. Viktigast är att patienterna får korrekt information i den frågan, vilken sällan är fallet.
Blötläggning och fett räddar tänderna
- Forskning
- Hälsa

Får du karies trots att du "äter bra och näringsrik mat"? Om kosten innehåller mycket fullkorn, bönor och ärtor är risken stor att du får i dig för mycket fytinsyra som gör mineralerna otillgängliga i kroppen. Äter du dessutom lågfettkost riskerar du få för lite fettlösliga vitaminer, som också behövs för tändernas välbefinnande.