Nyheter
Postcovid påminner om amalgamskadades symtom
- Forskning
- Hälsa

Att få problem efter genomgången infektion med covid-19 är relativt vanligt. Symtomen påminner mycket om amalgamskadades problem. Mängder av symtom inklusive onormal trötthet, värk i muskler och leder och ofta också smak- och luktbortfall. Bättre kunskap om postcovid kanske kan hjälpa även tandvårdsskadade.
Käkinflammationer och immunologiska sjukdomar
- Forskning
- Hälsa

Mer uppmärksamhet bör ges infektioner i käkbenet när det gäller kroniska och neurologiska sjukdomar, skriver tyska forskare. Rapporten publicerades 2021. Forskningen visar tydligt vikten av att ta infektioner inuti käkbenets märg på allvar, trots att de är svåra att upptäcka. Vissa kroniska och inflammatoriska sjukdomar skulle då kunna botas.
Käkarna fortsätter växa
- Forskning

En ny intressant studie har gjorts vid Umeå universitet av vilken framgår att käkarna fortsätter att växa och förändras även efter 20-årsåldern. Under perioden mellan 30 och 60 år såg man att läpparna blev tunnare och plattare, vilket får till effekt att man visar mer av framtänderna i underkäken än i överkäken. Näsan ökade något i längd och ansiktets profil blev rakare.
Att tänka på gällande cement
- Dentala material

När tandläkaren sätter på kronor, broar eller gör inlägg och skalfasader finns lite olika tekniker. För den som är känslig är det angeläget att fundera på cementet, om det keramiska materialet respektive tanden behöver förbehandlas och risken för att härdningen inte blir tillräckligt bra.
Socialstyrelsen vill inte kännas vid amalgamet
- Hälsa

Socialstyrelsens riktlinjer för tandvården är nu slutligt beslutade och utlagda på myndighetens hemsida. Tyvärr har inte många korrigeringar gjorts efter remissrundan. Fortsatt finns inga riktlinjer för amalgamsanering eller borttagning av käkbensinfektioner och det är precis som om myndigheten förtränger dessa problem. Främst är riktlinjerna till för beslutsfattare, men tandläkare kommer förstås också att följa dem.
Bättre diagnosverktyg behövs för käkinfektioner
- Forskning
- Hälsa

Med gängse röntgenmetoder i tandvården är det svårt och ibland omöjligt att diagnostisera infektioner inuti käkbenet. Käkbenet kan behöva öppnas, men få svenska tandläkare vill ogärna göra det saknas indikationer på röntgen. Därför kan patienter gå i åratal med kroniska sjukdomar och oförklarliga symtom som beror på dolda infektioner inuti käkbenets märg. Den tyske forskaren Johann Lechner har utvecklat intressant diagnosmetodik.