En ny intressant studie har gjorts vid Umeå universitet av vilken framgår att käkarna fortsätter att växa och förändras även efter 20-årsåldern. Under perioden mellan 30 och 60 år såg man att läpparna blev tunnare och plattare, vilket får till effekt att man visar mer av framtänderna i underkäken än i överkäken. Näsan ökade något i längd och ansiktets profil blev rakare. 

Ansiktsförändringarna kan ha betydelse för hur och när man gör tandregleringar. I studien har man använt sig av två patientgrupper från Umeå den ena hade under tonårstiden ett normalt bett och den andra hade trångställda tänder och genomgick tandreglering med borttagning av minst fyra tänder. Grupperna har följts sedan 1960-talet.

I gruppen med normalbett trängde tänderna ihop sig när personen åldrades. Intressant var att den grupp som tog bort tänder i tonåren fick en spontan utjämning av tänderna när de åldrades. Ansiktsprofilen ansågs inte påverkas av att tänder hade tagits bort. 

En av slutsatserna är att barn med trångställda tänder kan må bra av att ta bort tänderna för att övriga ska få plats i käken. Tar man bort dem tillräckligt tidigt anses inte tandställning behövas.

Trots det goda resultatet måste man ändå fråga sig om det inte är bättre att man arbetar med att vidga käkarna så att alla tänder får plats istället för att dra ut friska tänder. Se mer John Mew från Storbritannien som hela sitt liv arbetat med tandställningar som vidgar käkarna, vilket gör att tänder sällan behöver tas bort. .

Till en sammanfattande artikel på Dental Tribune, Sweden
Till John Mews förklaringar till varför käkarna bör utvidgas istället för att tryckas ihop.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)