Nyheter
Nytänder och tandborstar
- Hälsa

Lena Hedendahl har läst sin mammas dagböcker och blev därefter mycket intresserad av tandhälsan. Så här skriver hennes mamma i dagboken: Fick man mycket besvär drog man ut tanden. Det var vanligt med löständer från unga år. Man drog helt enkelt ut de trasiga tänderna och skaffade "nytänder" om man hade råd.
Förbud mot kobolt i tandvården?
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Kobolt används frekvent i tandvården, men nu kan det bli ändring. EU har klassat kobolt som ett möjligt cancerframkallande ämne. Tandhälsoförbundet anser att alla metaller ska bort från tandvården och fullgoda ersättningsmaterial finns i dag. Ändå skriver Tandläkartidningen att tandvården inte klarar sig utan koboltkromlegeringar. Det låter som en repris på amalgamdebatten.
Nytt Tf-blad nr 3 2022
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Ett nytt Tf-blad har nu kommit som bland annat handlar om tandborstens historia, kosttillskott som skyddar vid amalgamsanering och lågenergilaser (terapilaser) som hjälpmedel i tandvården. Berättelsen om hur en tand räddades med laser är förstås extra intressant för Tf:s medlemmar.
Klickkemi skapar hållbara tandlagningsmaterial
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Årets Nobelpris går till tre forskare som utvecklat en speciell teknik för att sammanfoga molekyler, den så kallade klickkemin. Denna teknik används för att skapa så kallade benplåster, men också för att skapa hållbara tandlagningsmaterial. I Tf-bladet nr 2/2019 skrev Michael Malkoch om denna teknik och de dentala material som hans forskargrupp vid KTH utvecklat.
Inga karies hos ursprungsbefolkningar
- Hälsa
Tandläkare Weston A Price levde under slutet av 1800-talet och var verksam till mitten av 1900-talet. Han förstod kostens betydelse för kariesutvecklingen och jämförde ursprungsbefolkningarnas matvanor med modernt kosthåll. Tydligt visade han att vår västerländska kost försämrar människans förmågor. Han oroade sig för sämre intelligens, kroniska sjukdomar och att befolkningen skulle degenerera.
Laser i tandvården
- Hälsa

Lågenergilaser används i tandvården främst för att lindra smärta och påskynda läkning. Klinisk erfarenhet finns som visar stora fördelar, men mer forskning behövs för att säkerställa lågenergilaserns positiva effekter och undersöka eventuella risker. Detta enligt en nyligen publicerad översiktsartikel om just lågenergilaser.