Nyheter

Svårighet avgifta från kvicksilver

Personer som blir sjuka av kvicksilver kan antingen vara allergiska eller ha problem att utsöndra tungmetallen och blir därmed efter en tid förgiftade. Problem att avgifta kan vara ärftligt betingat, men känner man till detta så finns möjlighet att ta särskilda kosttillskott för att smita förbi defekta gener. 

Läs mer »

Tf på DN-debatt

Anledning finns att vara besviken på utredningen om jämlik tandhälsa, som nyligen publicerat sin slutrapport. Det finns mycket intressant i den, men det stora ojämlikhetssystemet som handlar om ett högkostnadsskydd som gynnar dem med goda inkomster och missgynnar lågavlönade klarade utredningen inte av att ge ett konkret förslag om. Förslag om ett högkostnadsskydd i nivå med det som gäller för hälso- och sjukvården skulle fördubbla de statliga kostnaderna för tandvård, men det är ändå ingen stor summa i statens budget. Se Tf:s replik på DN-debatt.

Läs mer »

Tandvård för 200 kr per besök

Tandvårdsutredningen kommer nu med sitt slutbetänkande med förslag till mer jämlik tandvård. Dagens socioekonomiska skillnader är tänkta att minska genom att ge alla rätt till en tandvårdsundersökning för 200 kr och att tandvård ska fördelas enligt behovsprincipen så som sker inom hälso- och sjukvården. De med stort behov ska kunna få tandvård till en kostnad av 200 kr per besök. Inget förslag till sänkt högkostnadsskydd ges. 

Läs mer »

Implantat av zirkonia låg risk för bakterier

Tandläkare som arbetar med implantat av zirkonia ser sällan infektioner runt implantaten. Det är däremot vanligt om man har implantat av titan. Nu finns forskning som bekräftar att så kallad periimplantit främst finns runt implantat av titan. Anledningen är att titanjoner/nanopartiklar frigörs till omgivningen och orsakar ett immunsvar i vävnaderna. Detta immunsvar har kunnat mätas.

Läs mer »

Patientinformation i tandvården

Tandläkare ska informera patienten om biverkningar av dentala material, vilka olika behandlingsalternativ som står till buds och vilka biverkningar som kan uppstå. Dock är det inte lika tydligt i tandvården som i den medicinska vården. Anledningen är att Patientlagen inte gäller för tandvården, vilket medför att man som patient i tandvården har betydligt sämre möjligheter att ställa krav. Nu har myndigheten för Vårdanalys startat ett projekt för att kontrollera vilken information patienterna får och vilken de önskar. 

Läs mer »

Livshotande käkinfektioner

De flesta infektionerna i käkarna utgår från tandsystemet i form av infektioner i tandrötter, rotfyllningar eller infektioner i tandköttet (gingivit och parodontit). Utan adekvat vård kan infektionerna sprida sig till huvud, hals och så småningom till hela kroppen. Käkinfektioner är därför något som borde tas på mycket större allvar inom vården. 

Läs mer »

Sida 222 av 748 sidor < Första  < 220 221 222 223 224 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)