Nyheter
Videosamtal med tandläkaren
- Hälsa
Digital tandvård erbjuds i region Skåne. Tanken är att patienten ska kunna ha direkt kontakt med en tandläkare för att diskutera eventuella ingrepp och för uppföljning. Eventuellt kan tandläkaren i videosamtalet bedöma om patienten behöver komma fysiskt till tandläkaren eller inte. Videosamtalen öppnar också för en diskussion med patienten som man sällan får på mottagningen.
Allergisk chock av rotfyllningsmaterial
- Dentala material
- Hälsa

Patienten fick en kraftig allergisk chock, som senare visade sig bero på ett ämne i rotfyllningsmaterialet. Ämnet heter PEG (polyetylenglykol), vilket också finns i vacciner mot covid 19.
Syrgasbehandling under tryck botar parodontit?
- Forskning
- Hälsa
Hyperbar behandling för att bota parodontit (tandlossningssjukdom) har inte prövats i Sverige, men verkar ändå lovande och har använts för att t ex behandla svårläkta sår. Det handlar om att patienten sitter i en tryckkammare och andas in en stor mängd syre. Därmed ökar blodets syre och skapar möjlighet till självläkning.
Uppföljning av tandimplantat på gång
- Dentala material
Tandvården är extremt dålig på att följa upp hälsoeffekter av olika åtgärder. Främst är det hållfasthet som undersöks. Nu kommer ett svenskt kvalitetsregister för implantat (SKRI) att inrättas. Det är bra för tandvården då både titan- och zirkoniaimplantat kan följas upp och utvärderas. Det vore bra om också hälsoaspekter kommer med.
IVO:s årliga rapport tar upp tandvård
- Politik

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har sammanställt tillsynen för 2020 som en rapport till regeringen. Av den framgår att IVO anser det finns 100 oseriösa tandläkare och att IVO:s samarbete med försäkringskassan och andra myndigheter förbättrar möjligheten till tillsyn. Särskilt många klagomål finns dock inte gällande tandvården.
Tandlossning och tarmproblem
- Forskning
- Hälsa

Tandhälsan kan vara inkörsport till andra sjukdomar. Nu visar en spansk studie att tarmproblem är tre gånger så vanliga bland personer som lider av tandlossning. Det senare innebär att bakterier vid tandköttskanten bryter ned vävnaden runt tänderna så att de lossnar.