Smärtor i käken och ansiktet är ofta mycket plågsamma och få får adekvat hjälp i vården. Anledningen är att förståelsen för vad som sker inuti käkbenet hos många läkare respektive käkkirurger är bristfällig. Ofta förnekas att orsaken kan sitta inuti käkbenets märg. Att rensa bort ischemisk eller död vävnad är inget som Socialstyrelsen eller IVO i dag uppmuntrar. Tvärtom hotar IVO med delegitimering. 

Smärta som strålar ut från käkbenet följer ofta ansiktnerven och strålar upp mot örat och ögat. Ofta är det svårt att se sådana infektioner på vanlig röntgen. 3D-röntgen förbättrar möjligheterna något, men är inte heller hundraprocentiga. Viktigast i dag är att lyssna på patienten för att lokalisera var problemet sitter. 

Det som inträffar i käkbenet är att vävnaden blir syrefattig eller helt dör, orsakerna är flera och i dag inte helt kända. När syretillförseln minskar dör benet och det kan bli hålrum där bakterier ansamlas som bildar bakteriegifter som påverkar käkarnas smärtkänsliga nerver. Men det kan också vara inflammationer som trycker på nerven eller att bakterierna förstör nervens skyddande hölje och därmed kan nerven trasas sönder. 

Ett sätt att ta reda på om detta är orsaken är att ge lokalbedövning runt det det ställe i käkbenet varifrån smärtan kommer. Försvinner smärtan kan man vara säker på att orsaken finns inuti käkbenet. 

Professor Bouquot som forskat i många årtionden inom området har publicerat sina föreläsningsbilder så att de är tillgängliga via internet. Se länken nedan. Hans erfarenhet är kroppen ibland kan läka käkproblem genom behandling med exempelvis djupverkande laser. Ofta behöver dock området med NICO rensas genom att allt dött eller påverkat ben tas bort. 

Mycket få svenska tandläkare vågar rensa käkbenet från infektioner, trots att elakartade bakterier konstaterats. Anledningen är dels att Socialstyrelsens riktlinjer för tandvården inte med ett ord nämner att orsaken till kraftig käksmärta kan finnas inuti käkbenet och dels har IVO tydligt markerat att sådan behandling inte stämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Detta trots mycket forskning både i USA och Tyskland och trots att tandläkare som gör sådana operationer åstadkommer tillfrisknande hos majoriteten av patienterna. Se bland annat Lennart Gottnerssons berättelse. 

Den som har kraftig käksmärta hänvisas oftast till bettkorrigeringar, bettskena eller KBT för att lära sig leva med smärtan. Istället kan det alltså handla om problem inuti käkbenet i form av små hålrum där bakterier och andra mikroorganismer fått fäst. Smärtan kommer från tryck eller skador på smärtkänsliga nerver som finns inuti käkbenet.

Hittar man ingen svensk tandläkare kan man till exempel vända sig till Johann Lechners klinik i Tyskland, men det finns också andra europeiska tandläkare som utför sådana operationer. 

Till Jery Bouquots ppt-bilder (engelska)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)