Ozongas används för luftrening och för att ta död på svampar, bakterier samt virus och fungerar utmärkt för att hindra mögel i hus, husvagnar med mera. Ozongas eller ozongas som lösts i vatten har kapacitet att hindra tandlossningssjukdom (parodontit). Gasen eller vattnet sprutas in i tandköttsfickorna och tar då död på olika mikroorganismer. 

Parodontit eller tandlossning är ett gissel för många. Allvarlig tandlossning kan vara genetiskt betingad, men annars menar man att dålig hygien, rökning med mera är stora riskfaktorer. I tandvården är det främst tandhygienister som försöker skrapa rent i tandköttsfickorna. Det går också att operera. Det här är tekniker som förekommit under lång tid. 

Ozon har använts i tandvården sedan långt tillbaka, dock inte frekvent i Sverige. Nu har ozon börjat diskuteras mer och flera forskningsrapporter har kommit om ozon i tandvården. Mest intressant kanske är den goda effekten för att läka tandköttsfickor. Hittills har vi inte haft så många enkla och billiga metoder för att bekämpa tandlossning. Ozon är därigenom mycket intressant. 

Ozon består av tre syreatomer och molekylen är mycket instabil och vid nedbrytning förstörs cellväggarna på virus, bakterier och svampar, vilket gör att t.ex. biofilm på tänderna förstörs. Ozon i form av gas eller ozon löst i vatten är instabilt och behöver tillverkas precis då det ska användas. Ozon löst i olja håller sig betydligt bättre. 

Ozonerad olja fungerar som egenvård genom att man kan borsta tänderna med oljan och använda den på tandtråden och då kommer det exakt dit man vill ha den. 

För den som har problem med parodontit är ozon något som är mycket intressant att testa. Se en relativt ny forskningsartikel via länken nedan eller lyssna på ett intressant föredrag från 2008.

Till forskningsartikeln (engelska)
Till föredrag av Phiip Mollica (engelska, pratar allmänt om ozon i tandvården) från 2008

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)