Nyheter

Livshotande käkinfektioner

De flesta infektionerna i käkarna utgår från tandsystemet i form av infektioner i tandrötter, rotfyllningar eller infektioner i tandköttet (gingivit och parodontit). Utan adekvat vård kan infektionerna sprida sig till huvud, hals och så småningom till hela kroppen. Käkinfektioner är därför något som borde tas på mycket större allvar inom vården. 

Läs mer »

Tandvårdsrädsla minskar, men fortsatt problem

Andelen som är tandvårdsrädda har minskat dramatiskt sedan 1960-talet, men fortfarande är tandvårdsrädsla ett stort folkhälsoproblem, skriver Lisa Svensson i en avhandling som läggs fram vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg. Hon menar att tandvårdsrädsla kan påverka väldigt mycket i ens liv och särskilt om man har lätt att få ångest eller fobier av olika slag. Hjälp finns dock att få  både för dem med extrema problem och dem med mer måttliga sådana.  

Läs mer »

Immunförsvaret olika mellan män och kvinnor

Sedan tidigare vet Tandhälsoförbundets (Tf) medlemmar att skillnaden mellan könen är stor då det gäller risken att drabbas av amalgamskador. Omkring 75 procent av medlemmarna är kvinnor och det är en klar övervikt av kvinnor som blir mycket sjuka av sina amalgamfyllningar. Många har fått höra att det bara handlar om klimakteriebesvär eller på andra sätt nonchalerats i vården. Nu har SVT:s Vetenskapens Värld gjort ett inslag som just handlar om kvinnors och mäns olika sätt att reagera till följd av att könet har stor betydelse för immunförsvarets funktion. 

Läs mer »

Minskar tandsten och plack

En algbaserad produkt (ProDen Plaque off®) har länge använts på husdjur för att minska tändernas plackbildning och hindra uppkomst av dålig andedräkt. Egentligen upptäcktes algens goda effekter på tandhälsan av en svensk tandläkare och därför har den också använts för att minska uppkomst av tandsten hos människor. Upptäckten gjordes för cirka 20 år sedan och produkterna säljs fortfarande, men  främst till husdjur och för veterinärmedicinska ändamål.

Läs mer »

Tål inte metaller

Vivi Anne tillhör en av många som är känslig mot metaller, men trots det har tandläkaren använt guld, titan och andra metaller som Vivi Anne fått både kraftig smärta och många sjukdomssymtom av. Värst var kanske när hon fick titanimplantat och metallkeramiska kronor på dem. Under sju månader hade hon kraftiga smärtor och var mycket sjuk innan hon äntligen hittade en tandläkare som kunde hjälpa henne att ta bort både implantat och kronor. Här berättar hon om sin långa och smärtfyllda resa i tandvården. Hittills har detta äventyr kostat Vivi Anne drygt hundratusen kronor.

Läs mer »

C-vitaminbrist och blödande tandkött

Blödning i tandköttet och i ögat kan bero på C-vitaminbrist, enligt professor Hujoel från USA. Han tycker det är fel strategi att använda mer tandtråd i ett sådant läge. De C-vitaminnivåer som rekommenderas i dag anser han vara alltför låga. Den som har blödande tandkött bör alltid fundera på om de kan ha C-vitaminbrist. 

Läs mer »

Sida 223 av 748 sidor < Första  < 221 222 223 224 225 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)