Tandvården är dyr och du får själv betala merparten av kostnaden. Orättvisorna är stora gentemot dem som drabbas av svåra tandvårdsproblem. En del betalar hundratusentals kronor medan andra har utgifter på bara några tusenlappar. Trots det vill de politiska partierna inte på allvar driva denna angelägna jämlikhetsfråga. 

Det finns anledning att driva på våra politiker nu i valrörelsen. I sjukvården betalar man bara upp till en viss summa och därefter blir vården gratis. Detsamma gäller mediciner. I tandvården däremot finns ingen gräns för gratis tandvård. 

Först betalar du 3 000 kr för att över huvud taget komma i åtnjutande av tandvårdsstödet. Därefter får man hälften av kostnaden av staten. Det gäller upp tills man haft en kostnad på 15 000 kr. Det blir dock aldrig gratis. När man kommit över gränsens 15 000 kr betalar man själv 15 % av kostnade och resten står försäkringskassan för, med ett undantag. 

Prissättningen inom tandvården är fri och därför tar så gott som alla tandläkare mer än det referenspris som den statliga myndigheten TLV beslutat om. Många betalar tiotusentals kronor årligen för tandvården och en del kan ha utgifter på flera hundra tusen kronor beroende på vilka åtgärder som behövs. 

Märkligt är att ett tandimplantat bekostar du själv, men ett höftimplantat får du gratis. Tandvården måste helt enkelt i framtiden ingå i den allmänna sjukförsäkringen. Först då blir tandvård något alla har råd med. 

Tills vidare måste du själv hålla reda på vilka tandvårdsbidrag som finns. Det statliga bidraget betalas av försäkringskassan direkt till tandläkaren. För att få det krävs att kostnaden uppgår till minst 3000 kr, vilket i sig är en ansenlig summa för den som saknar ekonomiska medel. 

Den som är fattig kan få nödvändig tandvård av kommunens socialtjänst, men då måste man ansöka om den och det krävs tandläkarintyg. Många drar sig för att söka detta stöd, det känns helt enkelt förnedrande. Är man sjuk eller har svårigheter att sköta sina tänder finns olika tandvårdsstöd som regionen beslutar om och betalar ut.

Skillnaden i tolkningen av dessa stöd är stor mellan olika regioner. Bäst är om man får ett så kallat F-kort för då får man gratis tnadvård. För att stöden krävs ofta läkarintyg och läkare vet oftast inte så mycket om dessa stöd och därför måste du påtala det själv. 

Du måste alltså vara påläst själv för att vara säker på att du får de tandvårdsstöd du är berättigad till. Skillnaderna är stora mellan tandvård och sjukvård. Bättre vore om tandvården var en del av sjukvårdens försäkringssystem. Det tycker Tandhälsoförbundet, alla pensionärsorganistioner och LO så du är inte ensam. Ta kontakt med din politiker för att driva fram frågan i valrörelsen. Se mer om de olika tandvårdsstöden via länken nedan.

Till mer information om de olika tandvårdsstöden

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)