Sömnproblem, avlånga ansikten och tänder som växer över varandra är något som ökat explosionsartat under det senaste århundradet. Många barn får tidigt tandställning. Tänder tas bort för att tänderna ska få plats och tandraderna ska bli raka. Sällan informeras dock om kopplingen till andningsproblem och sömnproblem. 

När ansiktet blir avlångt faller ofta hakan fram och man får en framskjuten hållning som påverkar andningen. Det är något som kan inträffa då tänder tas bort för att övriga ska få plats. Hela käkpartiet trycks ihop istället för att utvidgas, vilket vore mer naturligt. 

Hur ska man då se till att alla tänder inklusive visdomständer får plats i käkarna så man slipper ta bort och ha tandställning? Det finns faktiskt en del man kan göra och särskilt viktigt är det att börja tidigt med barnen. 

Låt barnen om möjligt amma under flera år. Se till att nappar och tumme används så lite som möjligt och att barnen avvänjs från åtminstone vid tre års ålder. 

Låt barnen börja redan tidigt med fast och hårdtuggad föda. Då tränas käkpartiet, får bra blodgenomströmmning och växer till. Kolla om barnet har för kraftigt tungband då det kan störa tuggning och andning. Tungband kan också påverka talet. 

Se till att barnet har läpparna stängda när det sover och sov själv med slutna läppar (tejpa vid behov). Då kommer tungan att falla på rätt plats under sömnen, vilket ökar trycket mot gommen så att käkarna växer till korrekt. Allergier är vanligt och kan göra det svårt att andas med näsan och försök i sådana fall att hantera allergin.

Våra svenska barn går tidigt till tandläkaren och då kan man diskutera sådant som tungband, napp- eller tumsugning och eventuellt åtgärder för bättre näsandning. 

Se mer här (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)