Nyheter

Biverkningar av bettskena

Bettskenor består oftast av metakrylatplaster, som är kända för att kunna framkalla allergier. Hur mycket sådana så kallade monomerer som finns kvar i bettskenan beror på hur den tillverkats och om man låtit den ligga i vatten under några dagar eller veckor för att bli av med restmonomererna. Biverkningsgruppen i Bergen rapporterar om en kvinna som fick allvarliga problem på tungan och i munnen av sin bettskena. Den visade sig innehålla höga halter metakrylater som frigjordes även flera veckor efter att den legat i vatten. 

Läs mer »

Tillskott av selen behövs

Selen lider många svenskar brist på och därför behöver de allra flesta ta extra selen. Många kvicksilverskadade personer har brist på selen eller får brist eftersom selen har viktiga funktioner i kroppens avgiftning. I senaste numret av Tf-bladet skriver forskaren och specialistläkaren Jan Ulfberg om selen och hur många viktiga funktioner som kan försämras vid selenbrist.

Läs mer »

Äldre behöver kosttillskott

Äldre människor verkar ofta ha näringsbrister. D-vitamin syntetiseras inte längre så bra i äldres tunna hud och tarmen tar inte heller upp näring lika bra som när man var ung. Vitamin B12 är exempel på ett vitamin som tas upp sämre med åldern. Hur ska man då tänka när man blir äldre?

Läs mer »

Långtidscovid-19 liknar ME och CFS

Långtidscovid-19 kännetecknas av energiförluster i flertalet organ, skriver läkaren Helena Rooth Svensson i Medicinsk Access. Hon menar att det är samma biokemiska problem som när det gäller ME (Myalgisk encefalomyelit) och CFS (Chronic Fatique Syndrome). Vi känner också igen symtomen från dem som är skadade av kvicksilver och amalgam.  

Läs mer »

Bra eller dålig forskning i tandvården

En rapport från SBU visar att odontologisk forskning lider av många brister och omkring hälften av de forskningsrapporter som gåtts igenom anses vara för dåligt gjorda för att vara trovärdiga. I dessa finns risk för feltolkningar av resultaten. Denna studie har alltså inte tittat på evidens eller vilket resultat forskarna redovisat utan bara på kvaliteten på forskningsrapporterna.

Läs mer »

Nytt intressant Tf-blad

Läs om hur infektioner i käkbenet kan skapa livshotande organsvikt, om hur selen minskar risken för sjukdom och om varför tillskott av D-vitamin kan bota vissa depressioner. I detta nummer berättar också tandläkare Bobbie Beckman om svårigheterna att introducera metallfria implantat av zirkonia. Här finns också kallelse till Tandhälsoförbundets årsstämma. 

Läs mer »

Sida 218 av 748 sidor < Första  < 216 217 218 219 220 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)