Nyheter

Ozon och hydroxiapatit lagar tänder

Nu har en forskningsstudie publicerats som redovisar att en kombination av ozongas och hydroxiapatit kan läka ut kariesangrepp. Detta är mycket intressant och särskilt för barn- och ungdomstandvården. Studien bekräftar tidigare forskning om hydroxiapatit.

Läs mer »

Kan man lita på tandvården?

Flera olika forskningsrapporter inom området tandvård har granskats av SBU och Cochrane. Ett stående inslag är att flertalet behandlingar saknar evidens eller tillräcklig forskning för att kliniska beslut ska kunna fattas. Man kan alltså inte lita på de råd och den behandling tandläkaren ger. Trots det dåliga kunskapsläget har Socialstyrelsen i de nya riktlinjerna för tandvården mycket detaljerat gett råd och rekommendationer för hur olika tillstånd ska behandlas. 

Läs mer »

Tänderna får plats om du äter näringsrikt

Tandläkare Weston Price fann att ursprungsbefolkningar, som indianer och eskimåer, var välväxta med breda käkar och tänderna var utan kariesangrepp. Hemligheten var kosten, som hade betydligt högre halter kalcium, fosfater, magnesium och fettlösliga vitaminer än dagens västerländska dieter. Price åkte runt till olika befolkningsgrupper under 1930-talet.

Läs mer »

Kemi och mikrobiologi avgör kariesrisk

Inte bara socker avgör om du får karies eller inte. Det handlar om munhålans kemi och mikrobiologi. Basisk saliv minskar risken för karies liksom hög halt mineraler, fettlösliga vitaminer och C-vitamin. Bakterier och biofilm avgör surheten på tandens yta, vilket i sig ökar risken för karies.

Läs mer »

Hur klarar kroppen alla gifter?

Läkaren Cecilia Furst skriver om avgiftning och kroppens fantastiska möjlighet till självläkning om bara förutsättningar finns. Hennes intressanta blogg ger flera förslag till förbättrad avgiftning. 

Läs mer »

Risker med titan som implantat

Titan är ett ämne som finns runt om oss hela tiden och särskilt i form av det vita färgämnet titandioxid. En del är allergiska mot titan och ska förstås inte ha implantat av titan. Andra kan ha flera olika metaller i kroppen vilket gör att det bildas galvaniska strömmar som gör att titanjoner läcker ut ur implantatet. Då kan man bli titanförgiftad.

Läs mer »

Sida 172 av 750 sidor < Första  < 170 171 172 173 174 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)