Tandläkare Weston Price fann att ursprungsbefolkningar, som indianer och eskimåer, var välväxta med breda käkar och tänderna var utan kariesangrepp. Hemligheten var kosten, som hade betydligt högre halter kalcium, fosfater, magnesium och fettlösliga vitaminer än dagens västerländska dieter. Price åkte runt till olika befolkningsgrupper under 1930-talet.

Price skrev flera artiklar om sina forskningsresor. Nedan länkas till en artikel från 1934 där Price beskriver indianer och eskimåer. Levde de på sin ursprungliga diet fick de inte karies och var immuna mot sjukdomar, men övergick de till västerländsk diet kom alla våra välfärdssjukdomar inklusive trångställda tänder, artrit, munandning med mera. 

I en av artiklarna från 1934 beskriver Price sina studier av eskimåer och indianer som att de "hade fantastisk utveckling av käkarna med relativt normala positioner av alla tänder inklusive de tre kindtänderna". Han var lyrisk över hur fina och välutvecklade dessa folkslag var. 

Så fort de övergav sin ursprungliga diet till förmån för västerländsk kost med mycket socker, vitt bröd och konserverat kött så försvann deras immunitet mot karies och andra sjukdomar. Av artikeln framgår att Price lastade den moderna kosten för karies och många andra sjukdomar inklusive skelettproblem. Denna upptäckt gjorde honom förskräckt och han propagerade för en återgång till ursprungsdieterna.

De som var vuxna när de började äta västerländsk kost hade sedan tidigare väl utvecklade käkar, brett och regelbundet ansikte och de andades med näsan. Dock fick de karies och tappade en del tänder en tid efter att de övergått till näringsfattig kost. 

Om mammorna la om kosten före eller under graividteten fick barnen problem med utveckling av käkarna, andningen, musklerna och lungorna. Allt detta såg han som bevis för kostens betydelse. Läs mer via länken nedan.

Till artikeln av Weston Price (1934) 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)