Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Munbakterier bakom cancer i bukspottkörteln?
- Forskning
- Hälsa
Forskare har funnit munhålebakterier i cystor i bukspottkörteln och de cystor som innehåller munhålebakterier verkar vara mer skadliga än övriga. Man kan förstås undra hur munhålans bakterier kommer in i bukspottkörteln, men eftersom bukspottkörteln mynnar i tolvfingertarmen så kan bakterier komma den vägen. Men att cystor inuti bukspottkörteln innehåller stor mängd bakterier med ursprung i munhålan var ändå förvånande.
Djupa karies på ej färdigutvecklade tänder
- Dentala material
- Forskning
Det har rått viss osäkerhet huruvida permanenta omogna tänder hos barn kan överleva stora kariesangrepp som nått pulpan. Nu visar en systematisk översikt att tanden i de allra flesta fall överlever om kariesangreppet tas bort och tandläkaren täcker över pulpan med kalciumhydroxid eller andra material som t.ex. MTA. Djupa kariesangrepp behöver alltså inte betyda att tanden dör utan den kan överleva med rätt behandling.
Läkaren kan utsätta dig för medicinsk gaslighting
- Hälsa

Medicinsk gaslightning är ett relativt nytt begrepp som beskriver hur läkare, tandläkare och annan vårdpersonal får patienten att tvivla på sin egen upplevelse av symtomen. Det leder till att man tvivlar på att man överhuvud taget är sjuk. Detta är ett fenomen som både nu och tidigare drabbat tandvårdsskadade. En korrekt diagnos fördröjs, vilket ibland kan leda till för tidig död eller nedsatt livskvalitet under lång tid.
Vem vilseleder? Tandläkare får ta bort rotfyllda tänder
- Hälsa
- Politik
För många är det omöjligt att hitta en tandläkare som tar bort en rotfylld tand. På Tf:s facebooksida berättar en kvinna om svårigheterna. Hon ringde både Socialstyrelsen och IVO för att få veta sanningen. Båda myndigheterna sa till henne att det inte är förbjudet att ta bort rotfyllda tänder. Samma besked får Tandhälsoförbundets (Tf:s) representanter. Ändå fortsätter tandläkare att hävda att de inte får extrahera rotfyllda tänder.
Bra kost minskar risken för tandställning
- Hälsa

Viktiga steg i barnets utveckling sker mellan 6 och 12 år då mjölktänderna ersätts av de permanenta tänder och då också käkarna växter till så att alla tänder får plats. Brist på mineraler och fettlösliga vitaminer kan skapa sämre tillväxt och därefter problem av olika slag, som t.ex. sömnapné och svårighet att andas. Även att tugga är viktigt för käkarnas tillväxt. Som förälder kan man påverka käktillväxten hos barnen.
Risker med tandställningar
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Många både barn och vuxna vill ha snygga tänder och tandrader. Det har lett till ökad efterfrågan på tandställningar. Även vuxna efterfrågar sådana och clear aligners har blivit populära. Istället får trådar används ett antal plastskenor som gör tandställningen osynlig. Det man ska vara medveten om är att det också finns risker med tandställningar som tandläkaren sällan berättar om.