Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Nationellt kunskapscenter för tandvård
- Hälsa

Tandhälsan borde vara en viktig del av folkhälsoarbetet, eftersom karies anses vara den mest utbredda sjukdomen. Tyvärr vill inte Folkhälsomyndigheten kännas vid tandvård. Nationellt kunskapscenter för tandvård som drivs gemensamt av regionerna, tar inte heller upp det hälsofrämjandet arbetet utan man riktar främst in sig på befintliga behandlingar och kvalitetsregister.
Tandställningar av plast
- Hälsa
Tandställningar av plast har blivit alltmer populära. De syns inte, de kan tas av när man äter och när man borstar tänderna. Viktigast av allt är att de inte innehåller metaller.
Fermenterad mat förbättrar immunförsvaret
- Forskning
- Hälsa

Immunförsvaret består främst av vår tarmflora och där finns också immunceller, viktiga signalsubstanser bildas och det finns en kommunikation mellan tarm och hjärna. Även munhålan hyser många olika bakterier, svampar och andra mikroorganismer och kan också ha viktiga funktioner i immunförsvaret.
Högkostnadsskyddet förfelas med höga priser
- Hälsa
- Politik

Försäkringskassan har presenterat en utredning som visar att tandläkare ofta tar mer betalt än det så kallade referenspriset. Patienten betalar hela kostnaden av summan som är högre än referenspriset, vilket innebär att tandvårdens högkostnadsskydd förlorar lite av sin funktion. Skillnaderna gällande priser hos tandläkaren är stora över landet.
Alternativ till fluoridtandkräm finns
- Hälsa

Fluorider i tandvården används för att förebygga karies, men då fluorider är hormonstörande, kan orsaka cancer hos unga pojkar med mera så önskar man ett bättre alternativ som inte gör att vissa känsliga individer drabbas av allvarliga besvär. I dag finns tandkräm med hydroxi/hydroxylapatit som förebygger karies minst lika bra som tandkrämer med fluorider. Det är dags att byta spår.
Munhälsobakterier och Alzheimers sjukdom - finns en koppling?
- Forskning
- Hälsa

Vissa samband mellan munbakterier och Alzheimers sjukdom tycks finnas och forskning pågår. Det handlar bland annat om bakterien Porphyromonas gingivalis som forskarna faktiskt hittat i hjärnan hos Alzheimerspatienter, men också om ett gift (gingipain) som just denna bakterie producerar. P gingivalis finns i normal munflora, men mer om man har tandlossningssjukdom.