Forskare har funnit munhålebakterier i cystor i bukspottkörteln och de cystor som innehåller munhålebakterier verkar vara mer skadliga än övriga. Man kan förstås undra hur munhålans bakterier kommer in i bukspottkörteln, men eftersom bukspottkörteln mynnar i tolvfingertarmen så kan bakterier komma den vägen. Men att cystor inuti bukspottkörteln innehåller stor mängd bakterier med ursprung i munhålan var ändå förvånande.

Cancer i bukspottkörteln leder ofta till döden då denna cancerform ofta upptäcks så sent att cancern hunnit sprida sig till andra organ. Att man nu med DNA-teknik lyckats mäta mängden bakterier i dessa cancercystor är ett steg framåt för att bättre förstå orsaken till denna cancerform. Kanske kan man också bekämpa cystornas bakterier och därmed öka förbättringspotentialen.

Upptäckten är ytterligare anledning att vara rädd om tänderna och bekämpa sådana infektioner. Både tandlossningssjukdom och rotfyllda tänder ökar sannolikt riskerna. Detta gäller även andra sjukdomar som hjärtinfarkter och andra cancerformer.

Det forskarna också funnit är att endoskopi, för att undersöka tarmen inifrån med en minimal kamera, kan orsaka att bakterier från munhålan lättare kommer in i bukspottkörteln. Det man tror är att bakterier från munhålan följer med slangen ned i tarmen. Om patienten sköljer med bakteriedödande medel innan undersökningen kan det minska riskerna, vilket man förstås själv kan göra innan undersökningen. 

Munhålans bakterier har funktioner som vi i dag har begränsad kunskap om och modern forskning visar att många sjukdomar kan ha sitt ursprung i munhålan. Kosten är viktig för att minska riskerna för karies. Har man väl fått sjukdomar i tandköttet behöver man förutom en bra kost också se till att hålla rent i tandkött, tandfickor och mellan tänderna.

I ett sådant läge kan det vara klokt att undersöka eventuella rotfyllda tänder och överväga att ta bort dem. Dels  kan bakterier från  rotfyllningar påverka munhålans bakterieflora och dels orsakar bakterier och bakteriegifter från munhålan ett ständigt arbete för immunförsvaret som sätter ner kroppens försvarsförmåga. Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier.

Till artikeln på KI:s hemsida (engelska)
Till forskningsrapporten(engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)