Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Äldres tandhälsa
- Hälsa

Man behöver inte gå längre än några decennier bakåt i tiden för att konstatera att flertalet äldre hade avtagbara proteser. De var lätta att rengöra och munhygienen var ofta bra. Nu har flertalet äldre egna tänder (ofta rotfyllda) vilket kräver större resurser för att skapa en bra tandhälsa. Vård- och hemtjänstpersonal har ett stort ansvar för att äldre ska kunna behålla sina tänder.
Seminarium om käkinfektioner med internationellt kända forskaren Johann Lechner
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Tandhälsoförbundets seminarium den 26 november i Stockholm handlar dels om nyheter inom det keramiska området och dels om diagnostisering och behandling av inflammationer m.m. i käkbenet (osteonekros). Gästföreläsare från Tyskland är tandläkaren och forskaren Johann Lechner som presenterar diagnos- och behandlingsmetoder för osteonekros. Om keramiska material pratar vår svenska expert Noran de Basso. Målgrupp är främst tandläkare, läkare och terapeuter.
Partiskt inslag av Sveriges Radio
- Politik

Sveriges Radio har publicerat ett mycket vinklat inslag (4/11) angående det statliga tandvårdsstödet. Tandhälsoförbundet har länge drivit frågan om samma högkostnadsskydd för tandvården som för övrig sjukvård. Flera partier har nu anslutit sig till en sådan inriktning. Men nu har plötsligt Sveriges Radio tagit ställning emot detta och gjort ett mycket vinklat inslag där endast tandläkare som är emot reformen får utrymme att uttala sig. Inte en enda patient har intervjuats.
Riskfyllt med metaller i tandvården

Metaller i dentala material kan orsaka inflammationer. Av en forskningsartikel från 2020 framgår att metallegeringar kan korrodera och frigöra giftiga metalljoner och metallpartiklar i mikro eller nanostorlek. Forskarna konstaterar att särskilt koboltkromlegeringar är problematiska.
Tandhälsan handlar om förmågan att remineralisera tänderna.
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Tänderna jobbar hela tiden för att utjämna skillnader i surhet i munhålan. Beroende på vilken process som vinner har man bra eller dåliga tänder. En stark saliv kan förbättra tandhälsan, men för att få det behöver man äta ordentligt med mineraler, som fosfater, magnesium och kalcium samt fettlösliga vitaminer, som D, K och A.
Plastskenor vid tandreglering
- Dentala material

Tandreglering för att få jämna tandrader har blivit allt mer populärt. Tidigare användes metalltrådar för att få tänderna att förflyttas. Sedan flera år finns även plastskenor för tandreglering. De senare är genomskinliga och syns därför inte så mycket och de är avtagbara. Skenorna kallas aligners och har fått stor spridning bland allmäntandläkare under senare år. Frågan är om de är bättre än metalltrådar?