Viktiga steg i barnets utveckling sker mellan 6 och 12 år då mjölktänderna ersätts av de permanenta tänder och då också käkarna växter till så att alla tänder får plats. Brist på mineraler och fettlösliga vitaminer kan skapa sämre tillväxt och därefter problem av olika slag, som t.ex. sömnapné och svårighet att andas. Även att tugga är viktigt för käkarnas tillväxt. Som förälder kan man påverka käktillväxten hos barnen.

Det handlar om 20 mjölktänder som ska ersättas med 28 vuxentänder och ännu senare kommer också visdomständerna till hos de allra flesta. Käkarna behöver expandera för att tänderna ska kunna få plats.

I perioden 12-13 år utvecklas käkarna om så inte sker kommer tänderna att växa över varandra för att de inte får plats, man kallar det för trångställda tänder. Alltfler får trångställda tänder i dag. 

Samtidigt som tänder och käke ska växa till växer också övriga kroppen och det krävs mycket näring för att allt ska ske på rätt sätt. Mineraler och fettlösliga vitaminer är särskilt viktiga. Om man har brist på D-vitamin (vilket flertalet svenskar har under vintern) kan bentillväxten försämras på grund av att kroppen inte kan ta upp tillräckligt med kalcium. 

Hos barn märks brister på fettlösliga vitaminer och mineraler genom att käkbenet inte växer till  ordentligt. Då får så klart inte tänderna plats och de växer över varandra eller kommer upp vid sidan om. 

Om barnen dessutom andas med munnen i stället för med näsan orsakar även det sämre tillväxt av käkarna och att luftvägarna täpps till, vilket innebär att man inte får tillräckligt med syre. Problem att kunna andas med näsan kan bero på allergier av olika slag.

Att tugga är också viktigt för käkarnas till växt. Dagens livsmedel har alldeles för dåligt tuggmotstånd. När tänderna inte får plats påverkas också kroppshållningen negativt. Med näringstät mat, näringstillskott och speciell träning kan dessa problem gå tillbaka. I takt med att käkarna växer till förbättras barnets utseende och hållning. 

Föräldrar behöver få mer kunskap om bra kost för barn mellan 6 och 12 år i syfte att förbättra tillväxten av käkarna. Det innebär också att barnen i tonåren inte behöver ha tandställning då deras tänder får plats i käkarna till följd av goda matvanor. 

Läs mer på tandläkare Steven Lins hemsida
Se också tandläkaren och professorn John Mew när han besökte Tandhälsoförbundet 2021 (engelska)
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)