Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Hur fungerar tanden och tandpulpan?

Hur ser tanden ut inuti? Och vad är det som gör att man får ilningar i tänderna och andra bekymmer. Den danska tandläkartidningen har skrivit en intressant artikel om tandens biologi och vad som kan hända i rot- och dentinkanaler som påverkar tandhälsan. 

Läs mer »

Hur hållbara är kompositer?

Kompositer som är rätt gjorda kan hålla upp till 50 år, men det förutsätter en bra munhygien. Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit (SKaPa) har gett ut en årsrapport för 2021. Av den framgår att de fyllningar som gjordes 2010 skulle behöva göras om vart femte år och av utredningen framgår också att omkring 2/3 delar av tandläkarens tid går åt till att byta eller reparera befintliga fyllningar. 

Läs mer »

Amalgamsprängningar - lyssna på myndigheternas och Tf:s svar

Nyfikenheten driver Ulf Bejerstrand att ställa mängder av frågor till tjänstemän på Tandläkarförbundet, departementet, Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och till Tandhälsoförbundet.  Svaren avslöjar att framför allt amalgamfrågan är något man gärna vill sopa bort. Lyssna på youtubefilmerna som handlar om tandvården. 

Läs mer »

Tugga och ät mer grönsaker

Tuggmotståndet är viktigt för att käkarna ska utvecklas så att alla tänder får plats liksom tillräckligt med näring. I det perspektivet är det allvarligt att kosten försämrats under senare år enligt Folkhälsomyndighetens utredning om våra matvanor. Grönsaker är viktigt för tuggmotståndet, men till det behövs också näringsriktig kost och även då är grönsaker, rotfrukter, ärtor och bönor viktiga inklusive en liten andel animaliska produkter.

Läs mer »

Vården behöver kompetenslyft om tänder och hälsa

Tänderna är en del av kroppen, men varken i den odontologiska eller medicinska vården är det en självklarhet. Läkare förstår sällan tändernas betydelse för sjukdomar, trots att inflammatoriska besvär, hjärtproblem, cancer och mycket annat kan ha sitt ursprung i munhålan. Tandläkare kopplar sällan  symtom i munhålan till andra delar av kroppen. Ett kompetenslyft i vården behövs. 

Läs mer »

Är tandvårdsrädsla ärftligt?

Tandläkartidningen skriver om en forskningsrapport som visar att extrem tandvårdsrädsla kan sitta i generna, det vill säga vara ärftligt betingad. Så många som fem till tio procent av befolkningen har så allvarlig rädsla att de låter bli att söka tandvård. En kombination av arv och miljö påverkar, visar en ny studie. 

Läs mer »

Sida 130 av 838 sidor < Första  < 128 129 130 131 132 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)