Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Hur fungerar tanden och tandpulpan?
- Hälsa

Hur ser tanden ut inuti? Och vad är det som gör att man får ilningar i tänderna och andra bekymmer. Den danska tandläkartidningen har skrivit en intressant artikel om tandens biologi och vad som kan hända i rot- och dentinkanaler som påverkar tandhälsan.
Hur hållbara är kompositer?
- Dentala material
- Forskning

Kompositer som är rätt gjorda kan hålla upp till 50 år, men det förutsätter en bra munhygien. Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit (SKaPa) har gett ut en årsrapport för 2021. Av den framgår att de fyllningar som gjordes 2010 skulle behöva göras om vart femte år och av utredningen framgår också att omkring 2/3 delar av tandläkarens tid går åt till att byta eller reparera befintliga fyllningar.
Amalgamsprängningar - lyssna på myndigheternas och Tf:s svar
- Hälsa
- Politik

Nyfikenheten driver Ulf Bejerstrand att ställa mängder av frågor till tjänstemän på Tandläkarförbundet, departementet, Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och till Tandhälsoförbundet. Svaren avslöjar att framför allt amalgamfrågan är något man gärna vill sopa bort. Lyssna på youtubefilmerna som handlar om tandvården.
Tugga och ät mer grönsaker
- Hälsa
- Politik

Tuggmotståndet är viktigt för att käkarna ska utvecklas så att alla tänder får plats liksom tillräckligt med näring. I det perspektivet är det allvarligt att kosten försämrats under senare år enligt Folkhälsomyndighetens utredning om våra matvanor. Grönsaker är viktigt för tuggmotståndet, men till det behövs också näringsriktig kost och även då är grönsaker, rotfrukter, ärtor och bönor viktiga inklusive en liten andel animaliska produkter.
Vården behöver kompetenslyft om tänder och hälsa
- Hälsa
- Politik

Tänderna är en del av kroppen, men varken i den odontologiska eller medicinska vården är det en självklarhet. Läkare förstår sällan tändernas betydelse för sjukdomar, trots att inflammatoriska besvär, hjärtproblem, cancer och mycket annat kan ha sitt ursprung i munhålan. Tandläkare kopplar sällan symtom i munhålan till andra delar av kroppen. Ett kompetenslyft i vården behövs.
Är tandvårdsrädsla ärftligt?
- Hälsa

Tandläkartidningen skriver om en forskningsrapport som visar att extrem tandvårdsrädsla kan sitta i generna, det vill säga vara ärftligt betingad. Så många som fem till tio procent av befolkningen har så allvarlig rädsla att de låter bli att söka tandvård. En kombination av arv och miljö påverkar, visar en ny studie.