Kompositer som är rätt gjorda kan hålla upp till 50 år, men det förutsätter en bra munhygien. Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit (SKaPa) har gett ut en årsrapport för 2021. Av den framgår att de fyllningar som gjordes 2010 skulle behöva göras om vart femte år och av utredningen framgår också att omkring 2/3 delar av tandläkarens tid går åt till att byta eller reparera befintliga fyllningar. 

En kompositfyllning ska alltså  hålla minst 15-25 år och oftast håller den 50 år. Delvis beror hållfastheten på hur bra väl personen i fråga sköter sina tänder, vilket innebär tandborstning före läggdags och på morgonen efter frukost. Men det handlar också om tandläkarens skicklighet, om vilket kompositmaterial som används, om härdlampan ger tillräckligt och rätt ljus och hur väl tandläkaren härdar kompositen. 

Moderna kompositer är mer hållfast än de gamla. Viktigt är att inga kanter eller mellanrum mellan emaljen och fyllningen finns, eftersom det där kan fastna bakterier med mera som senare leder till kariesangrepp. Innan fyllningen görs används bondingmaterial för att kompositen ska fästa till tanden. Korrekt hantering och rätt material är viktigt även i det fallet. 

Tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar är bra eftersom man då kommer åt mellan tänderna. Viktigast av allt är att man stör bakterierna och därmed kanske man slipper karies. Men att hålla rena. vita och fina tänder handlar också om att få i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. Själva saliven behöver vara näringsrik för att emaljen ska kunna repareras. 

Se mer artikel i Videnskap (danska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)