- Hälsa

Hur ser tanden ut inuti? Och vad är det som gör att man får ilningar i tänderna och andra bekymmer. Den danska tandläkartidningen har skrivit en intressant artikel om tandens biologi och vad som kan hända i rot- och dentinkanaler som påverkar tandhälsan.
I artikeln får man veta att dentinet, vilket finns under emaljen, fortsätter att växa till under hela livet och att det kan göra att pulpakammaren och rotkanalerna minskar i omgång, vilket kan ha betydelse för tandens näringstillförsel. Detta är en åldringsprocess som kan leda till ändrad rörelse i dentinkanalerna som kan leda till att bakterier tränger in i dentinkanalerna och vidare till pulpan.
Blir det inflammation i tanden som under ett kariesangrepp kan nervfibrer (och det finns det gott om i pulpan) förgrena sig och därmed utvidga sitt område, vilket kan leda till större känslighet för förändringar i omgivningen. Samtidigt kan nya natriumkanaler bildas som aktiverar nerver och nervfibrer och därmed ökar dentinets känslighet. Ökad dentintillväxt kan leda till att dentinkanalerna blir tunnare eller stängs helt, vilket också påverkar känsligheten fast åt motsatt håll.
Karies eller annan irritation i pulpan kan orsaka symtomatisk eller asymtomatisk inflammation som förstör vävnader och leder till nekros eller att tanden dör. Kunniga tandläkare kan avgöra om pulpan går att rädda helt eller delvis och detsamma gäller rotkanalerna. Inflammationerna bidrar till att skicka ut cytokiner (kemokiner) som är budbärare och talar om för kroppen att den ska sända vita blodkroppar med mera till det inflammerade området.
Läs mer i artikeln (danska)