Tandläkartidningen skriver om en forskningsrapport som visar att extrem tandvårdsrädsla kan sitta i generna, det vill säga vara ärftligt betingad. Så många som fem till tio procent av befolkningen har så allvarlig rädsla att de låter bli att söka tandvård. En kombination av arv och miljö påverkar, visar en ny studie. 

Mellan 15 och 30 procent av tandvårdsrädslan kan förklaras av gener, det vill säga ärftliga orsaker. Resten handlar om miljö och då kan tidiga traumatiska upplevelser ha betydelse liksom kulturella skillnader.

En amerikansk forskargrupp har analyserat olika DNA-varianter som kan påverka risken för tandvårdsrädsla hos 5000 personer. Forskarna tittade också på andra aspekter som fysiologisk oro vid tandläkarbesök, rädsla för särskilda stimuli och beteenden som ledde till att man inte besökte tandläkaren. 

Tre områden identifierades med betydelse för tandvårdsrädsla. I dessa områden fanns gener som påverkar nervsystemet och sådana som kan påverka risken för oro och ångest. Många med tandvårdsrädsla kan skämmas över detta, men nu finns alltså bevis för att det inte bara är individens "fel" utan att denna rädsla kan vara nedärvd och då förstås svår att påverka. 

Viktigt att komma ihåg är att tandvårdsrädsla inte är något man ska skämmas för. Nästan alla tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren, men bara fem till tio procent har så allvarliga problem att de för allt för att undvika tandläkaren. Tillhör man den senare delen är det viktigt att lära sig hantera rädslan. 

Att gå till tandläkaren för att åtgärda mindre problem är viktigt då man annars riskerar att problemen förvärras. För den som är extremt tandvårdsrädd finns flera möjligheter för att få hjälp. Man få lugnande medel innan besöket och många klarar sig på det. Extrema problem gör att man kanske måste sövas.

Viktigast är att man berättar om det för andra och särskilt för tandläkaren. Tandvårdsrädsla är inget att skämmas för och många tandläkare är utbildade för att kunna hantera denna kategori patienter. Enligt Tandvårdsförordningen finns möjlighet till bidrag och till KBT. 

Till artikeln i Tandläkartidningen
Till forskningsartikeln, engelska

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)