Tuggmotståndet är viktigt för att käkarna ska utvecklas så att alla tänder får plats liksom tillräckligt med näring. I det perspektivet är det allvarligt att kosten försämrats under senare år enligt Folkhälsomyndighetens utredning om våra matvanor. Grönsaker är viktigt för tuggmotståndet, men till det behövs också näringsriktig kost och även då är grönsaker, rotfrukter, ärtor och bönor viktiga inklusive en liten andel animaliska produkter.

Tandläkare Weston A Price var orolig redan på 1930-talet över att folk i västvärlden åt för dåligt. Han forskade inom området och fann att tänderna fick karies av dålig näringsstatus. Price konstaterade att de som övergick från ursprunglig kost till att mest äta vitt bröd och socker också fick för trånga käkar och fick mer frekvent olika sjukdomar. 

Nu tycks vi vara inne i en period av försämrade matvanor med risk för försämrad tillväxt av käkarna och ökade kariesangrepp. Att bryta den här trenden är viktigt och därför propagerar Tandhälsoförbundet för bättre matvanor. Socker är förstås inte bra, men viktigare är att äta ordentligt med grönsaker för att kroppens ska bli mer basiskt samtidigt som man behöver se till att få ordentligt med fettlösliga vitaminer för att tandhälsan ska kunna räddas.

D- och K-vitamin är exempel på fettlösliga vitaminer som kan vara svårt att få i tillräckliga mängder från kosten och särskilt om man inte äter animaliska livsmedel. Tillskott kan behövas särskilt på vintern. Även gravida behöver ordentligt med dessa vitaminer för att fostrets tänder ska utvecklas till att bli motståndskraftiga. 

Tänk också på att näringsämnen frigörs vid blötläggning och groning av frön och nötter. Man behöver alltså blötlägga minst ett dygn om man vill göra en god linssoppa med tillräckligt med näring. Anledningen är att allt som ska gro innehåller gifter som fytinsyra och dessa gifter binder näringsämnen som frigörs först då fytinsyran brutits ned. 

Tugga och ät näringsriktigt för att kunna behålla friska tänder hela livet. Då behöver man inte heller lägga så mycket pengar på tandläkarvård. Folkhälsomyndigheten borde ta upp även denna aspekt när det gäller försämrade matvanor. 

Till artikel om sämre matvanor
Till Folkhälsomyndighetens pressrelease

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)