Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Tillskott av D-vitamin behövs
- Forskning
- Hälsa

D-vitamin bildas genom belysning av huden med specifika våglängder av ultraviolett ljus. Sådant ljus finns endast mellan slutet av april till början av oktober på våra breddgrader. Det innebär att många av oss får alltför låga D-vitaminnivåer vid den här tiden på året, då vårt upplagrade D-vitamin börjar ta slut. Därför förekommer många infektioner vid denna tid på året och andra kan känna depression, men även tandhälsan kan påverkas vid för låga D-vitaminnivåer.
Magnesium och tandhälsan
- Hälsa

Magnesium är ett viktigt mineral som många svenskar lider brist på. Magnesium är nödvändigt för tänderna och kroppens funktion. Tandläkare Steven Lin har publicerat en intressant artikel om just magnesium och dess många viktiga funktioner i kroppen. Han redovisar också vilka symtom som är vanliga vid magnesiumbrist. De påminner mycket om besvär amalgamskadade lider av som extrem trötthet, muskelkramper, humörsvängningar med mera. Magnesiumbrist bidrar också till muskelspänningar och tandgnissling.
Amalgamfyllda tänder kraschar sönder
- Dentala material
- Hälsa

Amalgamfyllningar orsakar mikrosprickor i tänderna som gör att en tand plötsligt och utan synbar anledning kan krascha sönder eller sprängas. Sådana amalgamsprängningar är vanliga då man kommit en bit upp i åren. Därför är det klokt att ta bort amalgamet och ersätta det med andra material.
Äldre har fler egna tänder än tidigare
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Dagens äldre har för det mesta sina egna tänder kvar, men de är ofta lagade och många har kronor och broar. Det visar forskning som gjorts i Norge. Slutsatsen man kan dra är att behovet av tandvård hos personer över 65 år är betydligt större än tidigare då det var vanligt med tandlöshet och proteser. Därmed ökar också tandvårdens kostnader och det behövs fler tandläkare.
Behöver tänderna vara vita?
- Hälsa

Utseendefixeringen är stor i dagens samhälle. Till detta hör att bleka tänderna så de blir vita och fina. De flesta blekningsprodukter innehåller väteperoxid som kan påverka emaljens tjocklek med ökad risk för karies. Läkemedelsverkets tillsyn visar att flera produkter innehåller för höga halter väteperoxid. Frågan man bör ställa sig är om tänderna behöver vara så vita eller om det finns andra alternativ.
Alla ska ha rätt till tandvård
- Hälsa
- Politik

I en artikel på DN Debatt uppmanar en statlig utredning att ytterligare en grupp patienter ska få rätt till tandvård som led i en medicinsk behandling. Tandhälsoförbundet anser att alla ska ha rätt till nödvändig tandvård på samma villkor som sjukvården. Undantag leder till att vissa grupper pekas ut och att patienten måste bevisa att hen tillhör gruppen. Det leder till orättvisa, skriver Tandhälsoförbundets ordförande i en replik till artikel på DN-debatt.