Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kvicksilver i hudkräm

Tre kvinnor i Indien har fått enormt höga kvicksilverhalter då de använt blekande hudsalvor bara under några månader. Även i Sverige har det sålts både tvål och krämer med kvicksilver just för att bleka huden hos kvinnor med mörk hud. Det är illegalt att sälja salvor med kvicksilver, men ändå finns folk som gör det. 

Läs mer »

Individuell anpassning och DNA-pass

Varje individ är unik, vilket mycket handlar om gener eller ärftliga förutsättningar. Kroppens förmåga att avgifta sig beror t.ex. på generna. En del avgiftar kroppen fort och tål t.ex. kvicksilver från amalgamfyllningar bättre än andra. Nu har forskare funnit att läkemedelsbiverkningar minskar med 30 procent om utskrivning sker individuellt utifrån ärftliga förutsättningar och föreslår DNA-pass. 

Läs mer »

Psykisk sjukdom kopplas till luftföroreningar

Flera studier kopplar psykiska sjukdomar som depression och ångest till hög halt luftföroreningar. Även kvicksilverångor från tandamalgam kan orsaka liknande besvär. Vad som ger upphov till psykiska besvär är ännu inte kartlagda, men att hjärnan påverkas är ändå tydligt. Den nya engelska studien har tittat på 390 000 personer som de följt i drygt tio år. Det man kan konstatera är att låga långvariga luftföroreningar påverkar psyket.

Läs mer »

Magnesiumtillskott behövs

De flesta svenskar får i sig för lite magnesium. Brister kan ge effekt på tänderna och munhålan och det är känt att magnesiumbrist ökar risken för tandlossning. Solrosfrön är en bra magnesiumkälla liksom nötter, men de flesta behöver ta kosttillskott för att kunna behålla tänderna hela livet.

Läs mer »

Smärta i käkarna ökar bland befolkningen

En avhandling från Umeå universitet visar att allt fler får besvär med smärta från käkar och käkleder. Det anses bland annat bero på ökad stress, ångest och depressioner. Ingenting sägs om inflammationer i käkbenet på grund av rotfyllningar eller dålig läkning efter extraktion av visdomständer. Fortbildning av tandläkare behövs, vilket även avhandlingens författare konstaterar. 

Läs mer »

Inflammationer i käkbenet går att diagnostisera

Alltför många går omkring med odiagnostiserad inflammation i käkbenet. Det kan leda till kroniska sjukdomar, trigeminiusneuralgi och sepsis. Orsaken är ofta rotfyllda tänder, problem efter extraktion av visdomständer eller inflammationer runt titanimplantat. Med apparaten CaviTAU går det att diagnostisera sådana inflammationer utan att öppna käkbenet. 

Läs mer »

Sida 132 av 838 sidor < Första  < 130 131 132 133 134 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)