Årets Nobelpris går till tre forskare som utvecklat en speciell teknik för att sammanfoga molekyler, den så kallade klickkemin. Denna teknik används för att skapa så kallade benplåster, men också för att skapa hållbara tandlagningsmaterial. I Tf-bladet nr 2/2019 skrev Michael Malkoch om denna teknik och de dentala material som hans forskargrupp vid KTH utvecklat.

Årets Nobelpris i kemi går till Carolyn R Bertozzi, Morten Meldal och Barry Sharpless för utveckling av klickkemi som är ett nytt sätt att bygga molekyler. Michael Malkoch arbetade tillsammans med Barry Sharpless och tog med sig denna teknik till Sverige och KTH:

I Tf-bladet ner 2/2019 skrev han om denna teknik som forskargruppen på KTH utvecklat till olika produkter. De marknadsför just nu det så kallade benplåstret. Det är starkt och kan användas istället för spikar av titan eller andra metaller. Till saken hör att klicktekniken gör att samtliga kemikalier som är involverade reagerar och inga monomerer som ställer till besvär finns. Risken för biverkningar är liten. 

KTH-forskarna har utvecklat ett särskilt material för att laga tänder. Det är en sorts keram och det fina är att allt material "klickar in" och inga monomerer bildas. Av de undersökningar som gjorts framgår att biverkningsrisken är minimal. Ännu finns dock inte detta material kommersiellt tillgängligt.  Vi hoppas dock att det börjar användas.

Till artikel i Tf-bladet
Till artikel på KTH:s hemsida
Pressmeddelande, nobelpriskommittén

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)