En algbaserad produkt (ProDen Plaque off®) har länge använts på husdjur för att minska tändernas plackbildning och hindra uppkomst av dålig andedräkt. Egentligen upptäcktes algens goda effekter på tandhälsan av en svensk tandläkare och därför har den också använts för att minska uppkomst av tandsten hos människor. Upptäckten gjordes för cirka 20 år sedan och produkterna säljs fortfarande, men  främst till husdjur och för veterinärmedicinska ändamål.

Algen Ascophyllum nodusum tycks vara en naturlig produkt som kan bidra aktivt till bättre munhälsa och har även positiv påverkan på immunförsvaret, minskar fria radikaler, förbättrar kollagenbildningen och ökar kroppens bildning av glutation som behövs vid avgiftning.

Aktiva substanser är bland annat algens polyfenoler. Utvecklingen av produkten har fått stort genomslag bland husdjursägare och inom veterinärmedicinen. Produkten finns också som kapslar lämpliga för personer med mycket plackbildning. I dessa har man också tillsatt C-vitamin, D-vitamin och zink för att ytterligare förbättra produkten.

Anledningen till att tandläkare Sune Wikner upptäckte algens bra egenskaper för tandhälsan var att en av hans patienter inte hade någon tandsten, hade extremt fint tandkött och inga karies. Det visade sig att hennes diet bestod av mycket alger.

Därefter har forskning kommit igång om algens goda egenskaper och algkoncentrat produceras nu för hundar, katter, hästar och människor. I framtiden kan denna alg komma att få stort genomslag även för oss människor.

Läs mer här:
Dagligt intag minskade bildning av tandsten (forskningsrapport 2015, engelska)
Aktivering av immunförsvaret (forskningsrapport 2019, engelska)
2008 skrev Sune Wikner boken "Friskare mun med nya grepp". Han talar mycket om salivens buffrande förmåga och hur man ökar den. Det vill säga mycket av det som Weston Price tagit upp, men här imed liten annan vinkling. Sune Wikner avled för några år sedan men 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)