Vivi Anne tillhör en av många som är känslig mot metaller, men trots det har tandläkaren använt guld, titan och andra metaller som Vivi Anne fått både kraftig smärta och många sjukdomssymtom av. Värst var kanske när hon fick titanimplantat och metallkeramiska kronor på dem. Under sju månader hade hon kraftiga smärtor och var mycket sjuk innan hon äntligen hittade en tandläkare som kunde hjälpa henne att ta bort både implantat och kronor. Här berättar hon om sin långa och smärtfyllda resa i tandvården. Hittills har detta äventyr kostat Vivi Anne drygt hundratusen kronor.

Allt böjade 2016 då en bro gick sönder. En ny gjordes, men hörntanden den fästes i blev dålig. Den rotfylldes och rofylldes om många gånger, men blev aldrig bra. Till slut togs den bort och hon fick en delprotes istället för en bro. 

Den första protesen var gjort på ett skelett med guld och andra metaller och den kändes inte bra, men Vivi Anne kunde i alla fall ha den på när hon var ute på stan och träffade vänner. Till slut gick hon till tandläkare och bad om en ny protes helt i plast. Det fick hon och betalade för, men den var så klumpig att den var svår att bära av det skälet. 

Till slut tänkte hon att det nog var värt att sätta in implantat. Eftersom hon är känslig mot metaller ville hon ha implantat av zirkonia. Men det ansåg tandläkaren var ett ytterst dåligt alternativ och argumenterade i denna sak så mycket att Vivi Anne till slut kände sig tvungen att acceptera tandläkarens förslag.

Hon satte in titanimplantat. Så fort kronor sattes på började besvären och Vivi Anne fick både kraftig smärta och många andra symtom som huvudvärk och illamående och senare ökade antalet symtom och intensiteten av dem. 

Det var tydligt att hon inte tålde metaller och bad tandläkaren vid flera tillfällen ta bort kronorna, men hon vägrade. Under sju månader hade Vivi Anne dessa i munnen och led något så fruktansvärt. Till slut kontaktade hon Tandhälsoförbundet och fick tips om en tandläkare 50 mil bort som skulle kunna ta bort kronorna och som förstod hennes problem. 

På en gång försvann den sprängande huvudvärken och alla andra symtom klingade också av efter hand. All denna tandvård har Vivi Anne tvingats betala själv med viss hjälp av försäkringskassans högkostnadsskydd. Drygt hundratusen har det kostat henne hittills och mer blir det för att få proteser insatta. 

Läs Vivi Annes egen berättelse här eller via pdf-filen nedan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)