- Dentala material
- Hälsa

Amalgamfyllningar orsakar mikrosprickor i tänderna som gör att en tand plötsligt och utan synbar anledning kan krascha sönder eller sprängas. Sådana amalgamsprängningar är vanliga då man kommit en bit upp i åren. Därför är det klokt att ta bort amalgamet och ersätta det med andra material.
Amalgamfyllningar består till hälften av kvicksilver, som utvidgas vid värme och krymper i kyla och dessutom skapas korrosionsprodukter. Mikrosprickor är inte ovanliga, vilket kan leda till att tanden sprängs sönder när man blir äldre.
Fyllningsbyte innan tanden kraschar sönder kan öka chansen att man får behålla tanden. Kompositer bidrar till att "limma" ihop tanden och risken att den går sönder minskar. En krona är ett annat bra alternativ om tandens väggar efter borttagning av amalgamet är tunna och sköra. Tidigt byte av amalgamfyllningar ökar sannolikheten att man får behålla tanden.
Andra orsaker till att ta bort amalgamet är att fyllningarna hela tiden läcker mindre mängder kvicksilver som bildar kvicksilverånga. Inandad kvicksilverånga tas till 80 procent upp i blodet och sprids till olika organ. Därför kan gifthalten öka i kroppen ju äldre man blir. Vissa personer har dock en effektiv avgiftning (oftast genetiskt betingat) som gör att kvicksilver utsöndras istället för att lagras i kroppen. Då är risken för sjukdom mindre.
Kvicksilver är ett kraftigt cellgift och stör kroppen biokemi. Risk finns för symtom som extrem trötthet, värk i muskler och leder, magtarmproblem och mycket annat (se mer www.amalgamsanera.nu). En del kan också vara allergiska mot kvicksilver eller andra metaller i amalgamet. Risk för ohälsa finns alltid om man har amalgam i tänderna och särskilt i kombination med att man utsätts för andra gifter.
Miljön tar skada av kvicksilver och den som har amalgamfyllningar bidrar till att reningsslammet kontamineras med kvicksilver. Därtill kommer utsläpp från tandläkarmottagningar inklusive hantering av bitar av amalgam, kontaminerade servetter med mera som hanteras som miljöfarligt avfall. Även vattenledningsrör från tandläkarmottagningar betraktas som miljöfarligt avfall då kvicksilver ackumuleras i vattenlås och rörböjar. Mindre nu än tidigare då det var tillåtet att sätta in nya amalgamfyllningar.
Det finns alltså många skäl till att ta bort de amalgamfyllningar man har i tänderna, men det är dyrt och om tandläkaren inte har skydd för patienten och personalen finns risk för förgiftning då kvicksilverånga avges om tandläkaren borrar i fyllningen. Samtidigt är det bra för hälsan och miljön att amalgamet försvinner så fort som möjligt. I dag har tre till fyra miljoner människor amalgam i sina tänder och främst är det äldre personer.
Tandhälsoförbundet anser att alla borde ha rätt att gratis ta bort sitt amalgam för att ersätta det med mindre giftiga material. Både sjukvården och miljön skulle vinna på det, men också den enskilda individen som minskar risken för sjukdom och amalgamsprängningar som leder till förlorade tänder.