Utseendefixeringen är stor i dagens samhälle. Till detta hör att bleka tänderna så de blir vita och fina. De flesta blekningsprodukter innehåller väteperoxid som kan påverka emaljens tjocklek med ökad risk för karies. Läkemedelsverkets tillsyn visar att flera produkter innehåller för höga halter väteperoxid. Frågan man bör ställa sig är om tänderna behöver vara så vita eller om det finns andra alternativ. 

Av Läkemedelsverkets tillsyn framgår att majoriteten tandblekningsprodukter (83%) har brister i märkningen. Några procent hade för hög halt väteperoxid. Det finns alltså risker förknippade med tandblekning som både beror på märkningsbrister och på personens handhavande av produkten. 

Läkemedelsverket anser att det är bäst om man bleker tänderna hos tandläkaren då en professionell bedömning kan göras. Men även hos tandläkaren kan för höga halter väteperoxid finnas. Frågan är alltså om man verkligen behöver använda väteperoxid eller andra aggressiva produkter för att få vita tänder. 

Färgen på tänderna varierar  och därför finns ingen anledning att bleka tänderna, men trycket från omgivningen kan ändå göra att många gärna bleker sina tänder. Alternativ till väteperoxid kan vara tandkräm med hydroxiapatit, eftersom detta ämne minskar risken att bakterier etableras på tandemaljen. Då ökar vitheten i tanden. 

Bikarbonat och kokosolja finns som alternativ om man vill ha vitare tänder. Dessa produkter kan blandas med tillägg av t.ex. pepparmyntsolja för bra smak. Då får man en bra tandkräm som dessutom skapar vitare tänder. Vill man inte göra egen tandkräm går det att köpa tandkräm med hydroxi- eller hydroxylapatit.

Även produkten Lumoral förbättrar tändernas vithet. Det sker genom att vissa våglängder används för att utrota skadliga bakterier. Flera olika metoder finns således för att förbättra tändernas vithet om man så önskar. Men viktigast av allt är kanske att minska utseendefixeringen och tillåta att alla inte har kritvita tänder. 

Till Läkemedelsverkets tillsynsrapport

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)