Magnesium är ett viktigt mineral som många svenskar lider brist på. Magnesium är nödvändigt för tänderna och kroppens funktion. Tandläkare Steven Lin har publicerat en intressant artikel om just magnesium och dess många viktiga funktioner i kroppen. Han redovisar också vilka symtom som är vanliga vid magnesiumbrist. De påminner mycket om besvär amalgamskadade lider av som extrem trötthet, muskelkramper, humörsvängningar med mera. Magnesiumbrist bidrar också till muskelspänningar och tandgnissling.

Magnesium behövs alltså för många kroppsfunktioner. Bland annat minskar magnesium inflammationer, allmän sjukdom  och mineralet påverkar också nerv och muskelfunktioner, hjärtat, proteinsyntesen, blodsockret, energiproduktionen samt kalcium och kaliumtransporten genom cellväggarna. Magnesium är alltså viktig för hälsan inklusive tandhälsan och deltar i en stor mängd enzymatiska reaktioner. . 

En av magnesiums viktiga funktioner är att  lösa upp spänningar i musklerna, vilket bland annat kan påverka tandgnissling. Magnesiumspray på kindens utsida kan kanske hjälpa.

Symtom på magnesiumbrist är bland annat trötthet, huvudvärk, sötsug, muskelkramper, illamående, koncentrationsproblem, nervositet och humörsvängningar. Kroniska sjukdomar som ibland kan härledas till magnesiumbrist är bland annat diabetes, högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar och osteoporos. Med tanke på att det är relativt vanligt med magnesiumbrist kan man misstänka att flera kroniska sjukdomar kan orsakas eller förvärras av brist på detta mineral. 

Några intressanta positiva effekter av magnesiumtillskott är viktnedgång, förbättrad sömn och humör. Magnesium är svårt att få i sig via födan. Gröna blad innehåller mycket magnesium liksom solrosfrön. Se mer Livsmedelsverkets hemsida. Läs mer i artikeln som vi länkat till nedan. 

Till artikeln på Steven Lins hemsida, engelska

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)