D-vitamin bildas genom belysning av huden med specifika våglängder av ultraviolett ljus. Sådant ljus finns endast mellan slutet av april till början av oktober på våra breddgrader. Det innebär att många av oss får alltför låga D-vitaminnivåer vid den här tiden på året, då vårt upplagrade D-vitamin börjar ta slut. Därför förekommer många infektioner vid denna tid på året och andra kan känna depression, men även tandhälsan kan påverkas vid för låga D-vitaminnivåer.

Forskning finns som visar att vi verkligen har brister av D-vitamin under vinterhalvåret och att det påverkar sjukligheten, men också kan öka risken för depressioner och karies. Nyligen har en forskningsrapport publicerats som visar koppling mellan D-vitaminnivåer och karies hos barn. Tidigare har hemsidan tagit upp risk för tunnare emalj om mamman haft alltför låga D-vitaminnivåer under graviditeten.

Forskarna har mätt karies och D-vitamin på över 8000 barn vid fyra, sju och tio års ålder. De fann att vid 7 års ålder fick barn som hade mindre än 30 ng/mL 25(OH)D-nivåer i serum ökad risk för karies i permanenta tänder. Slutsatsen i forskningsrapporten är att man bör kontrollera barns D-vitaminhalt och ge tillskott vid behov. Mätningarna gjordes på barn i Portugal. 

I Sverige använder kroppen lagrad D-vitamin under vintern. Det är omöjligt att med hjälp av solstrålar bilda D-vitamin från oktober till april och därför behövs tillskott. D-vitamin är viktigt inte bara för att under fosterstadiet förbättra emaljens tjocklek och under tidigare år minska risken för karies.

Vitaminet har också många andra viktiga funktioner bland annat genom att boosta immunförsvaret och minska risken för depressioner. Det behövs alltså alltid D-vitamintillskott i Sverige under vintern. Äldre som fått tunn hud och därmed har sämre förmåga att syntetisera D-vitamin kan behöva tillskott året runt. 

Till forskningsrapport om barn, D-vitamin och karies
Till kort video av professor Bengmark om D- och K-vitamin 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)